Újabb kilenc salgótarjáni szociális bérlakás felújítása kapott zöld utat

Kilenc szociális bérlakás felújítására nyújtott be pályázatot a nyáron Salgótarján önkormányzata. A napokban döntés született: az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programból a beruházásra 45 millió forint támogatás érkezik, mely a költségek száz százalékát fedezi.

A Déryné út 21. számú ingatlanban 3 darab; az Acélgyári út 38. és 40. számok, illetve a Petőfi út 178. szám alatt pedig 1-1 lakás helyreállítása valósulhat meg a fűtési rendszer kiépítésével, közművek visszakötésével vagy közmű-kiépítéssel. A projektben ezeken túl a Salgó út 26. számú ingatlan 3 darab önkormányzati tulajdonú lakásának felújítására nyílt lehetőség. Az érintett lakások jelenleg üresen állnak.

A programmal a mélyszegénységben élő hátrányos helyzetű emberek lakhatási körülményei tudnak javulni – emelte ki Fekete Zsolt polgármester korábban. A közgyűlés augusztusi ülésén a pályázathoz kapcsolódóan elhangzott: Salgótarjánban jelenleg 50-60 személy, illetve család várakozik megfelelő szociális bérlakások igénybevételének lehetőségére.

2018. január 1-én a salgótarjáni önkormányzati lakásállomány 934 darab volt, melyből 417 – a lakás állapota miatt – üres vagy falazott.

A bérbe adott ingatlanok jelentős részét szociális alapon veszik igénybe a lakók, azonban ezen ingatlanok állapota is rossz, számos lakás komfort nélküli. Az önkormányzat gazdasági helyzete ugyanakkor nem teszi lehetővé ezek saját forrásból történő felújítását – emelik ki a pályázat indoklásában. Az önkormányzat célja ugyanakkor a szegregált lakókörnyezetben, mélyszegénységben élő, hátrányos helyzetű emberek lakhatási körülményeinek javítása és a társadalmi felzárkózásuk elősegítése – teszik hozzá.

Emlékeztetnek arra is, hogy ennek érdekében az önkormányzat két szegregátum területén – a Forgách-telepen és a Salgó úton – is elindított már szociális városrehabilitációs programot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban a város számára elkülönített 9,2 milliárd forintos keretösszeg egy részének felhasználásával. A Forgách-telepen a városrehabilitációs és a komplex telepprogramra összesen 785 460 474 forintot, a Salgó úton ugyanezen két célra 346 518 535 forintot költ az önkormányzat.

 

3100.hu Fotó: Felújítás előtt álló szociális bérlakás a Salgó úton