Szlovákiába csak friss negatív koronavírusteszttel lehet belépni

Szlovákia határai továbbra is nyitva maradnak, de hétfőtől már csak friss negatív koronavírusteszttel lehet belépni az országba – erősítette meg Martin Klus, szlovák külügyi államtitkár a kormány korábban hozott rendeletét hétfőn Pozsonyban. A beutazókat szúrópróbaszerűen ellenőrzik.

A szlovák kormány, különös tekintettel a jelentősen megromlott csehországi járványhelyzetre, egy ideje nyíltan mérlegeli, ne zárja-e le az ország határait, illetve ne vezessen-e be kötelező szűrést a határátkelőkön. A pozsonyi sajtó azt valószínűsíti, hogy a határokon történő szűréseket legkorábban a jövő héten vezethetik be, amikor felszabadulnak az országos teszteléssel lekötött egészségügyi kapacitások – tudósít az MTI.

Szlovákiában a múlt hét végén országos méretű koronavírus-szűrést tartottak, amelynek keretében – antigénteszttel – a legfrissebb adatok szerint több mint 3,6 millió embertől vettek mintát. A szűrés pontos eredményét és a részvételi adatokat hétfőn hozták nyilvánosságra. A szűréseket levezénylő hadsereg által nyilvánosságra hozott részleges adatokból kitűnik, hogy az ország északi régióiban magasabb a fertőzések aránya, mint a déli régiókban, amelyekben a magyarok is laknak. A szűrések 38 359 személynél, azaz az összes leteszteltek 1,06 százalékánál mutattak ki koronavírus-fertőzést. Az országos koronavírus-szűrést szombaton és vasárnap megismétlik.

Az aktuális járványügyi szabályok mellett cikkünk megjelenésekor öt nógrádi határátkelő működik, elsősorban az ingázó munkavállalók közlekedésének biztosítása érdekében. Huszonnégy órában nyitva vannak a parassapusztai, a balassagyarmati és a somoskőújfalui határátkelők. Nógrádszakálnál időszakosan, reggel öt és este nyolc óra között van nyitva a határ; míg Cerednél reggel hét és kilenc, illetve délután négy és hat óra között biztosított az átlépés.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Arcíhv fotó: MTI/Komka Péter)