Szlovákia ismét lezárta a határt az autósok előtt Cerednél

Hétfőn napközben betontömböket helyeztek el a Cered és Tajti közötti határátkelőhely szlovák oldalán. Az intézkedésnek semmi előjele nem volt, de egy nappal a történtek után sem sikerült kiderítenünk, hogy ez a helyzet miért alakult ki és meddig marad így. Autóval nem, de gyalog átléphető a határ a Medvesalján reggel és délután.

Hétfőn reggel autójukkal még keresztezhették a határt Cered és Tajti között az ingázók, délután már nem tudták ezt megtenni, miután a szlovák oldalon minden előzetes jelzés nélkül betontömbökkel zárták el az utat. (Ugyanez történt egyébként Ipolytarnóc és Kalonda között is, bár itt már hónapok óta tilos az átlépés, így ezen a helyszínen most már két akadály is biztosítja a lezárást.)

Tajti László, Cered polgármestere a 3100.hu kérdésére elmondta: ő mint településvezető sem tudott a lezárásról, hétfőn 11 óra körül egyszer csak odahelyezték a betonelemeket a határra. Mint kiemelte, Cered lakói közül is többeket érint a lezárás, de ingáznak mindkét irányban pedagógusok, óvodapedagógusok, szociális alapellátásban dolgozók, továbbá mezőgazdasági és ipari vállalkozások dolgozói is úgy innen, mint a további környékbeli településekről.

Az érintettek most Bánréve vagy Somoskőújfalu felé tudnak közlekedni otthonuk és munkahelyük között. Cered és Almágy (Gemerský Jablonec), mint a határhoz vezető út utolsó jelentősebb elágazója között 9 kilométer a távolság. Ugyanezen két pont között Somoskőújfalun keresztül 56 kilométer az út, vagyis egy ingázó napi mintegy 100 kilométert kényszerül kerülni.

A ceredi kishatáron át nem közlekednek naponta ezrek, de a határon inneni és túli medvesaljai kistérségekben élők közül sokak életét újra megkeseríti a lezárás. Éppen emiatt kérte a község polgármestere a térség országgyűlési képviselőjének közbenjárását korábban is, amikor Szlovákia a szigorítások részeként tavaly ősszel itt is lezárta a határt. Akkor Becsó Károly, Kelet-Nógrád országgyűlési képviselője elmondta: a Medvesalja kistérség három települése, Cered, Zabar, valamint Szilaspogony a schengeni övezetbe csatlakozás óta szorosan együttműködik a határon túl lévő településekkel és az ott élő, szinte száz százalékban magyar ajkú lakossággal. Emiatt kezdeményezte a határ megnyitását, ami a kétoldalú megállapodásokat követően október közepén megvalósult.

Tajti László, Cered polgármestere portálunknak azt mondta, most sem tud mást tenni, már kérte az országgyűlési képviselő ismételt közbenjárását.

 

A miértekre továbbra sincs válasz

Mi elsőként az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK) kerestük meg, miután a police.hu honlap tematikus felületén még cikkünk megjelenésének időpontjában is a kétoldalú személyforgalom számára átjárhatóként van feltüntetve ez a határpont 7 és 9, illetve 16 és 18 óra között. Az ORFK a szlovák rendőrséghez irányított minket kérdéseinkkel. A Szlovák Köztársaság Besztercebányai Rendőrigazgatósága a lezárással kapcsolatos érdeklődésünkre válaszként azt a korábbi közleményt küldte meg, ami a határellenőrzések megerősítéséről szól. Ebben tételesen felsorolják azokat a kisebb határátkelőhelyeket, melyeket hétfőn lezártak a cseh és a lengyel határokon, emellett pedig – a tények ellenére – kiemelik, hogy a magyar határszakaszon nincs változás.

Február 17-től mindenkinek karanténba kell vonulnia, aki átlépi a szlovák határt -számolt be a napokban a gömörilap.sk. A karantén 14 napos, az érintettek legkorábban a nyolcadik napon végeztethetnek PCR tesztet – amennyiben ennek eredménye negatív, a karantén megszakítható. A szomszédos országokból, így a nógrádi térségből ingázók mentesülnek ez alól, azonban nekik egy hétnél nem régebbi, negatív teszteredményt kell felmutatniuk. A negatív teszt felmutatása és a karantén alól továbbra is felmentést kapnak a fuvarozók, mentők, temetkezési vállalkozók, a létfontosságú vállalatok dolgozói, illetve a kezelésre szoruló betegek.

A magyar oldalon folyamatos jelenlétet biztosít a honvédség (és a rendőrség), a szlovák oldalra pedig az átengedési időpontokra érkeznek az illetékesek. Magyar oldalról semmi akadálya nincs az átlépésnek vagy a belépésnek, de amint azt a faluban általunk megkérdezettek is megerősítették, ugyanez igaz a túloldalra is. Kedden is voltak ugyanis, akik gyalog átlépték itt a határt, minden probléma nélkül, magától értetődően jutva át a szlovák oldali hatóságon. Gyalog tehát lehetséges a határátlépés, a hivatalos szervek jelen vannak mindkét részről az erre lehetőséget adó reggeli és délutáni időpontokban, csak azt nem tudja senki, autóval miért nem lehet jelenleg közlekedni a Cered és Tajti közötti határon át.

 

3100.hu Fotó: A Szlovákia részéről fix betonelemekkel lezárt ceredi kishatár 2021. február 16-án délután