Szlovák válogatott kerékpáros volt a leggyorsabb a rónai hegyi időfutamon

A füleki Kasko Dávid, a Cyklistický Tím Firefly versenyzője volt a leggyorsabb a vasárnap első alkalommal megrendezett, Cered és Rónafalu közötti országúti kerékpáros hegyi időfutamon. A szlovák korosztályos válogatott kerékpáros 32,25 km/h-s átlagsebességet produkálva, 17 perc és 18 másodperc alatt teljesítette a Cered határát jelző tábla és a rónafalui kultúrház közötti 9,3 kilométeres, 297 méter szintkülönbségű távot.

A Salgótarján HKE közel három évtizedes fennállása alatt éveken keresztül volt társrendezője a Somoskőújfalu és Salgóbánya közötti hegyi időfutamoknak, majd közel egy évtizeden át szervezték a Tarján Kupa mezőnyversenyeket a Salgótarján – Mátraszele – Kazár – Salgótarján körön. Utóbbi eseménnyel több szezonon át volt része a megyeszékhely és térsége a hazai országúti kerékpáros kupasorozatnak is. Az egyesület most – több év kihagyás után – a CRIF #1 szervezésével kívánt újra lehetőséget biztosítani országúti versenyzésre a város térségében. A szándék hagyományteremtő volt, a résztvevők kívánsága pedig arra irányult, hogy innentől évről-évre legyen majd folytatás.

A folytatás tehát úgy tűnik, már most biztos, arra azonban vélhetően nem sokan szeretnének fogadni, hogy mikor dől majd meg az alapidő, melyet a korosztályos szlovák válogatott Kasko Dávid (Cyklistický Tím Firefly) tekert.

A Cered határát jelző táblától Rónafalura 17 perc és 18 másodperc alatt feltekerő versenyző 32,25 km/h-s átlagsebességgel tudta le a penzumot.

Csak összehasonlításképpen: tempója – ha kicsivel is, de – gyorsabb volt, mint amennyi idő az erre közlekedő távolsági autóbuszok menetrendjében szerepel az adott szakaszra… A második helyezett Tóth Norbert (Saxum KSC) 45 másodpercet, a harmadik Nyerges Zsolt (Salgótarjáni HKE) 2 perc és 5 másodpercet kapott a győztestől. 20 perc alá még további két kerékpáros: Adame László (Nagybárkány) és Kovács Dávid (Salgótarjáni HKE) tudtak beférni. A nőknél a jelenleg még csak 15 éves – több más sportágban is jeleskedő – Bali Sára (Salgótarjáni HKE) nevéhez kötődött a leggyorsabb időeredmény: 24 perc és 31 másodperc.

Bali Sára, a CRIF #1 leggyorsabb női versenyzője (Fotó és további képek: Rigó Gergely | Salgótarjáni HKE)
Bali Sára, a CRIF #1 leggyorsabb női versenyzője (Fotó és további képek: Rigó Gergely | Salgótarjáni HKE)

A verseny 64 indulót számlált, ami első rendezésre teljes mértékben elfogadható – értékelt a 3100.hu megkeresésére a Salgótarjáni HKE elnöke. Kotroczó Nándor elmondta: viszonylag kevés platformon hirdették meg az eseményt, az októberi időpont is eléggé a szezon végén van már, továbbá a hegyi időfutamot teljesen önálló versenyként rendezték meg, a sportesemény semmilyen hazai sorozatnak nem volt része. Az egyesület elnöke kiemelte: a helyzetet akarattal alakították így, mivel az látszik, hogy van igény a minőségi kerékpárversenyekre Salgótarján térségében, az új helyszínt és útvonalat viszont “tesztelni” szerették volna, mielőtt több mint száz versenyző megjelenik. Mindez a vasárnapitól jobban nem is sikerülhetett volna – foglalta össze Kotroczó Nándor.

Az egyetlen dobogó (országúti kerékpárral indulók, férfi master 2), amelyen ketten is 20 perc alatti időeredményt értek el: a győztes Nyerges Zsolt (Salgótarjáni HKE) és az ezüstérmes Adame László (Fotó és további képek: Rigó Gergely | Salgótarjáni HKE)
Az egyetlen dobogó (országúti kerékpárral indulók, férfi master 2), amelyen ketten is 20 perc alatti időeredményt értek el: a győztes Nyerges Zsolt (Salgótarjáni HKE) és az ezüstérmes Adame László (Fotó és további képek: Rigó Gergely | Salgótarjáni HKE)

Az indulók elsősorban Salgótarján térségéből, Balassagyarmatról, Fülekről, Eger és Pétervására környékéről érkeztek; de ott volt a mezőnyben a Hazajáró honismereti magazinműsorból sokak által ismert Jakab Sándor a felvidéki Tesmagról; továbbá dr. Szabó Sándor, a rendező egyesület alapító tagja, a Nógrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja is. A résztvevőknek a hasonló hazai eseményekhez viszonyítva a jó minőségű aszfalt és a vállalható mértékű gépjárműforgalom volt elsősorban szimpatikus, de mindenki elégedett volt a Rónafaluért Baráti Társaság által készített ebéddel is. Osztatlan sikert aratott az is, hogy a szervezők nem kértek nevezési díjat az indulóktól, helyette minden férfi versenyzőnek néhány üveg üdítőt, vagy – a szezon végére való tekintettel – sört, a hölgyeknek pedig süteményt, ropogtatni valót kellett “leadni”, melyet aztán közösen fogyaszthattak el az eseményen résztvevők. A versenyről fotógaléria és eredménylista a Salgótarjáni HKE honlapján érhető el.

 

Kiemelt fotó: Kasko Dávid (Cyklistický Tím Firefly) közelít a szilváskőpusztai elágazóhoz a CRIF #1 hegyi időfutamon (Fotó és további képek: Rigó Gergely | Salgótarjáni HKE)