Színházi világnap – Simon Lajos színházigazgató is videóüzenetben köszöntötte a közönséget

Harmincegy budapesti és vidéki színház igazgatója – köztük Simon Lajos, a Zenthe Ferenc Színház társulatának éppen a napokban újraválasztott igazgatója – köszöntötte a magyarországi színházak képviseletében közös Facebook-üzenetben a színházszerető közönséget szombaton a színházi világnap alkalmából.

Az üzenet bevezetőjében Kásler MIklós emberi erőforrások minisztere beszélt a művészek és a színházak jelentőségéről és mondott köszönetet a színészeknek az általuk végzett “értékteremtő, hagyományőrző, nemzeterősítő kulturális és művészeti munkáért”. A miniszter a közönségtől kitartást kért és segítséget a vírus elleni védekezésben a szabályok betartásával és oltásra regisztrálással, hogy ezzel is előmozdítsák a színházak újranyitását és a járvány legyőzését.

Ebben a szorító, egymást nélkülöző időszakban mindnyájan összetartozunk és még jobban átérezzük, hogy a színház közönség nélkül, és hitünk szerint a közönség színház nélkül nem tud létezni – fogalmazott Simon Lajos, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház igazgatója.

Rendkívüli Színházi világnapi üzenet a budapesti és vidéki színházigazgatóktól

Tisztelt Színházszerető Közönségünk! Kedves Kollégák! Barátaink!Kérjük, fogadjátok szeretettel Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter úr és 31 budapesti és vidéki…

Simon Lajos nem csak jelenleg vezeti, de a folytatásban is, újabb öt évig igazgathatja a salgótarjáni társulatot – az erről szóló döntés a napokban jelent meg az önkormányzat honlapján. A határozott idejű vezetői szerződés közelgő – június végi – lejárta miatt kiírt pályázatokat egy kilenc tagú szakmai bizottság bírálta el, melyben helyet foglal a Színházművészeti Bizottság négy delegált tagja, az Emberi Erőforrások Minisztériuma delegáltja, a színház munkavállalóinak képviselője, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének delegáltja, továbbá két tag Salgótarján önkormányzatának képviseletében. Simon Lajos pályázatában a társulat jövőképét a feltételek reális számbavételével vázolta fel, az értékelés szerint anyagában kreativitás, nyitottság és innovatív készség mutatkozott meg.

A szakmai bizottság véleménye szerint a pályázó az eltelt kilenc év alatt végzett sikeres ügyvezető igazgatói tevékenysége garanciát jelent az elkövetkező évekre szóló vezetői megbízására, a Zenthe Ferenc Színház “kiemelt előadó-művészeti szervezet” minősítésének megtartására, a salgótarjáni színjátszás hagyományainak, a közönség bizalmának, a hazai színművészeti életben betöltött szerepnek jövőbeni megőrzésére és megerősítésére.

Mindezek alapján Simon Lajos újabb öt évig, 2026. június 30-ig vezetheti a salgótarjáni társulatot.

 

Kiemelt fotó: Simon Lajos, a Zenthe Ferenc Színház igazgatója (Fotó: Zenthe Ferenc Színház)