Színházi Világnap előadás, színész, műszak, néző és vastaps nélkül

Öt vidéki színház vezetője, így Oberfrank Pál, Cseke Péter, Őze Áron, Szabó Máté és Simon Lajos, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház vezetője is megfogalmazta gondolatait az idei Színházi Világnap alkalmából, a koronavírus miatt kialakult helyzetre reflektálva a Színház Online megkeresésére.

Simon Lajos emlékeztetett arra, hogy a világnap alkalmából – és azt ünnepelve – március 27. éve óta premier nap a Zenthe Ferenc Színházban. Az ilyenkor aktuális előadás előtt adják át a Zenthe Emlékplakettet is, illetve a legutóbb díjazott színművész olvassa fel a Színházi Világnap aktuális üzenetét.

A színházigazgató szólt arról, hogy miután a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében országszerte elmaradtak-elmaradnak a közönség előtti, élő rendezvények, “így a Színházi Világnap is nagyon személyessé vált” és felértékelődött annak célja is. Kiemelte: színházvezetőként soha nem volt még ennyire fontos, hogy kifejezze tiszteletét a színészek, a színházi dolgozók előtt, egyben kérje a közönség szeretetét és támogatását.

Premierünk lenne, de se előadás, se színész, se műszak, se néző, se vastaps. Pánti Mária gondolatai jutnak az eszembe: „ülök a sötét és kihalt nézőtéren/Othello, Romeo… hazamentek mind/Itt hagyták nekem tragédiájukat. (…) A sötét deszkapallón most tényleg nincs tovább – írta Simon Lajos.

A Zenthe Ferenc Színház igazgatója hozzátette: bízik a koronavírus-járvány lehető legkevesebb áldozattal járó gyors lefolyásában és abban, hogy belátható időn belül újra kinyithatnak a színházak és az egyéb játszóhelyek. “Bizakodjunk és soha ne feledjük: a színháznak megadatott a lehetőség, hogy szentéllyé váljon!” – tette hozzá.

 

Színház Online nyomán