Az országos átlagtól kicsivel kevesebben vannak a szinglik a nógrádi lakosság körében

Rövid Irén szociológus jegyzi az első magyar települési szintű szinglitérképet, amiből kiderül, hogy a magyar szinglik többsége férfi, a 20-39 éves egyedülállók zöme pedig Budapesten él. A 20-49 éves korosztályon belül mintegy negyedmillió emberről van szó. Nógrádban lakosságarányuk az országos mutatótól jellemzően alacsonyabb, kivéve a Salgótarjáni járást.

A 20-39 éves korosztályban Nógrádban a Szécsényi járásban a legalacsonyabb arányuk, kevesebb mint 3 százalék; majdnem ilyen alacsony a pásztói járásában; míg a balassagyarmati és rétsági járásokban közel 10 százalék; a bátonyterenyei és salgótarjáni járásokban ugyanakkor legalább minden tizedik lakos szingli. Az országos arány ebben a korosztályban 11 százalék.

Hasonló a tendencia a 40-49 évesek esetében is, de a Salgótarjáni járásban ebben a korcsoportban minden negyedik-ötödik lakos egyedülálló, ami már markánsan magasabb adat, mint az országos 17 százalékos arány.

Utóbbi korcsoportban a salgótarjáni térség – Budapest mellett – azon nyolc járás közé tartozik, ahol a legmagasabb az egyedülállók aránya.

A Központi Statisztikai Hivatal honlapjáról elérhető kutatásban Rövid Irén azokat sorolta a szinglik közé, akik a nőtlen vagy hajadon családi állapotúak, akiknek nem volt se élettársuk, se gyermekük, egyedül éltek egy háztartásban. A tanulmány a 2001-es és a 2011-es népszámlálás, valamint a 2016-os mikrocenzus adatai alapján mutatja be a szinglinépesség főbb társadalmi és területi jellemzőit. Továbbá a szubjektív, egyéni értékelésen alapuló életkörülményeit is vizsgálja a mikrocenzus szubjektív jólléttel foglalkozó, kiegészítő felvételének eredményei alapján.

Mind a 20-39, mind a 40-49 éves szinglik elégedetlenebbek az életükkel, mint az ugyanezen korcsoportokba tartozó házas családi állapotúak. Figyelemre méltó továbbá, hogy a 40-49 éves szinglik szinte az élet valamennyi vizsgált területével kevésbé voltak elégedettek, mint a velük egykorú házasok.

A nógrádi szinglik élettel való elégedettsége tízes skálán közel hetes előbbi, míg 4,63-as értéket mutat utóbbi korosztályban. A 40-49 éves korosztályban a nógrádi mutató az ország megyéi között a legalacsonyabb. Ettől függetlenül Nógrádban a fiatalabbak egyedülállók közel háromnegyede, míg az idősebbek fele mindig, vagy többnyire boldognak érzi magát.