Színes, barátságos környezet várja a gyermekeket a Gagarin felújított tanuszodájában

Talán nem túlzás azt állítani, hogy Salgótarján és környéke mai lakosságának jelentős része a Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium Székhelyintézménye (Gagarin Általános Iskola) alatti kis uszodában tanulta az úszás alapjait. Maga az uszoda 1967-ben, az iskolával együtt épült, az eltelt több mint fél évszázad alatt azonban nagyobb felújítást – idáig – nem végeztek el.

Simon Tibor, a Salgótarjáni Tankerületi Központ igazgatója a 3100.hu megkeresésére elmondta, hogy bár 2005-ben volt egy részleges felújítás a leürítő vezetékek és a járólapok cseréjével, de igazán jelentős felújítást semelyik korábbi fenntartó nem végzett el a tanuszodán.

Az elmúlt ötven évben sok-sok nemzedék tanult meg itt úszni. Akik a ’60-as évek végén az első karcsapásaikat kisgyermekként ebben a medencében tették meg, ma már nagyszülőként izgulnak az unokák első karcsapásaiért. Azt gondolom, hogy Salgótarján jelenlegi óvodás és általános iskolás korú gyermekeinek nagy szüksége volt már arra, hogy egy korszerű,szépen felújított uszodában tanulják meg az úszás alapjait – mondta Simon Tibor.

A tankerületi igazgató ismertetése szerint tavaly közel 30 millió forint ráfordítással teljes körű építészeti és kisebb volumenű uszodagépészeti felújítás valósult meg. Előbbi keretében újraburkolták a medenceteret, felújították a fűtési rendszert és kicserélték a nyílászárókat. Beépítettek egy új medencetakarót is, ami segít gazdaságosabban üzemeltetni a tanuszodát, hiszen a használaton kívüli esti és éjszakai, illetve hétvégi órákban a fedés segít melegen tartani a vízteret. Az uszodagépészeti felújítás részeként új keringető szivattyút és hőcserélőt is beépítettek. Összességében ennek a közel 80 köbméteres, 16,5 méter hosszú és 5 méter széles tanmedencének és környezetének a teljes körű felújítását elvégeztük, a gyerekek novemberben vehették (újra) birtokba a tanuszodát – tudtuk meg Simon Tibortól.

A salgótarjáni tankerület vezetője kérdésünkre elmondta, hogy az uszoda kiszolgálja a Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium intézményeit, a salgótarjáni óvodákat, de biztosítják a mindennapi úszás lehetőségét mindazon intézmények számára, ahol szerepel a pedagógia programban az úszásoktatás és amelyek meg tudják oldani a tanulók beutaztatását. Így az Aba Sámuel Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola kazári és vizslási; a Mocsáry Antal Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola karancslapujtői és karancsaljai; továbbá az Illyés Gyuláné Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola tanulói is igénybe veszik az uszodát.

Ebben a tanévben közel 800 salgótarjáni és környékbeli gyermek tanulja itt az úszást 30 tanóra és 16 egyéb foglalkozás keretében.

A tanuszodában csecsemőúszásra is van lehetőség, de többségében 3 és 10 év közötti gyermekek használják, így egy ennek megfelelő környezetet, miliőt szerettek volna biztosítani. Az intézmény pedagógusai az egyszínű felületekre különböző figurákat festettek, így téve otthonossá, barátságossá az uszodateret. Ez folytatása annak a törekvésnek, hogy az iskola minél színesebb legyen. Ennek legutóbbi jelentős állomása két és fél évvel ezelőtt az aula megújítása volt.