Szigorú szabályok szerint fogadnak látogatókat az idősotthonok Salgótarjánban is

A Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának ellenőrzést végző munkatársai és Holecz Istvánné intézményvezető lakókkal beszélget a salgótarjáni Baglyaskő Idősek Otthonában (Fotó: MTI/Komka Péter)

A teljes körű látogatási tilalom elmúltával igen nagy számban lesznek, akik rég nem látott szeretteikkel kívánnak találkozni; a mentális egészséghez hozzátartozik a hozzátartozókkal való személyes kapcsolattartás; a legfontosabb ugyanakkor a gondozottak egészségének megóvása – közölte a salgótarjáni Füleki és Petőfi utakon található idősotthonok intézményvezetője.

Holecz Istvánné részleges látogatási tilalomra érvényes szabályokat rendelt el.

A hétfőn életbe lépett intézkedés értelmében mindkét salgótarjáni, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által fenntartott idősotthonba előzetes időpont-egyeztetést követően léphetnek be a hozzátartozók. Ennek oka, hogy az egy időben bent tartózkodó látogatók száma korlátozott. A látogatás hossza maximum 30 perc lehet, egy gondozott hetente egy alkalommal fogadhat látogatót. Az intézmények lakóinak védelme érdekében a szabályozzák a találkozás helyét, a higiéniai kritériumokat, a hozzátartozónak szánt csomag kezelésének módját és annak tartalmát is. Ha az időjárás engedi, az otthonok mozgásképes vagy kiültethető lakói az intézmények kültéri részein, rossz időjárás esetén az épületen belül erre kijelölt helyeken találkozhatnak hozzátartozóikkal.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a múlt héten jelentette be, hogy enyhítenek az idősotthonok és valamennyi, szociális ellátást nyújtó intézmény látogatási tilalmán, miután a koronavírus-járvány nyugvópontra érkezett.

 

Kiemelt archív fotó: A Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának ellenőrzést végző munkatársai és Holecz Istvánné intézményvezető lakókkal beszélget a salgótarjáni Baglyaskő Idősek Otthonában 2020. április 29-én (Fotó: MTI/Komka Péter)