Szezonális termékek és szolgáltatások árusítói a revizorok kiemelt célpontjai Nógrádban

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága a nyári turisztikai szezonban a vendéglátóhelyeken, a szezonális árusítóhelyeken, strandokon és a rendezvényeken a különböző szolgáltatók és értékesítők ellenőrzését tervezi. Kiemelt célterületnek számítanak a nyári turisztikai idényben megrendezésre kerülő falunapok, rendezvények, fesztiválok.

A revizorok vizsgálják az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét is. Utóbbi körben kiemelten ellenőrzik azt hogy annyi pénz van-e a kasszában, mint amennyinek a bizonylatok alapján ott lennie kell, de vizsgálják a napi nyitó pénzkészlet egyezőségét, illetve a pénztárgép kötelező éves felülvizsgálatának elvégeztetését.

Hétfőn Pásztón és környékén, kedden Balassagyarmaton és térségében, szerdán Szécsényben és környékén biztosan számítani kell adóellenőrzésekre. Csütörtökön Bátonyterenyén és környékén, pénteken Salgótarjánban és a megyeszékhely térségében vizsgálódnak majd az adóhatóság munkatársai.

Az NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága arra is felhívja a figyelmet, hogy revizoraik a hét valamennyi napján a megye egyéb településein is végezhetnek ellenőrzéseket.

 

Kiemelt nyári ellenőrzést tart a Nébih is

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is kiemelt ellenőrzést indított, a hagyományosan vizsgált rendezvények és gyermektáborok mellett új területeket is bevontak az akcióba – mondta Nagy Attila, a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának igazgatóhelyettese korábban a köztévében. Hozzátette: az első részeredményeket július végén közlik, a végleges megállapításokat a vizsgálat augusztus végi lezárását követően teszik közzé.

Nagy Attila példaként említette, hogy a szezonális ellenőrzésbe az idén bevonták a kistermelők által előállított termékeket, az erdészeti tűzifát és az állati gyógyszereket. Kiemelte, a tisztasági szempontok mellett egyebek mellett a sütödékben nézik a halak és haltermékek származását, a rendezvényeken és a gyerektáborban teljes körű ellenőrzést tartanak. Hozzátette, ez eddigi tapasztalatok alapján nyáron folyamatos problémát jelent a dolgozók nem megfelelő képzettsége, illetve a túlterheltségük.

Nagy Attila elmondta, az elmúlt években a nyári ellenőrzéseken csökkent a szabálytalanságok aránya, például tavaly mennyiségben és értékben kevesebb terméket kellett kivonniuk a forgalomból, mint előtte.

 

MTI nyomán
Kiemelt fotónk illusztráció! (Pixabay)