Szerződést kötött a kétszázadik Nógrád megyei területvédelmi tartalékos katona

A napokban kötötte meg szerződését a kétszázadik Nógrád megyei önkéntes területvédelmi tartalékos katona Gáspár M. Levente alezredessel, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 25. Területvédelmi Zászlóalj parancsnokával.

Oravecz Zoltán szakaszvezető a Kopóbérci Palócok Hagyományőrző Egyesület vezetőjeként eddig is segítette a zászlóalj tevékenységét, ezt követően azonban mint önkéntes területvédelmi tartalékos katona is tevékeny résztvevője lesz a katonai szervezet életének – közölte a Honvédelmi Minisztérium. Hozzátették, hogy az ország legkisebb lélekszámú megyéjében a területvédelmi tartalékos szolgálati forma népszerűsége töretlen.

Ezt jelzi, hogy Nógrád minden ezredik lakosa a területvédelmi zászlóalj tagja, mely így már közel 50 százalékos feltöltöttséggel működik.

Az önkéntes tartalékos katonai szolgálat létrehozásának az volt a célja, hogy kiegészítsék, és olykor tehermentesítsék a hivatásos és szerződéses állományt, valamint rendkívüli állapot és megelőző védelmi helyzet esetén katonai szolgálatot teljesítsenek. Az önkéntes tartalékos katonák tényleges szolgálati időtartama három éven belül összesen hat hónap lehet. Amennyiben éppen nem hívják be őket, civil munkahelyeken dolgoznak. Ennek okán a kormány arra törekedett, hogy különféle eszközökkel – így például állami támogatásokkal – motiválja a munkáltatókat az önkéntes katonai szolgálat tagjainak növelése érdekében.

Az önkéntes tartalékosok (ÖT) között önkéntes műveleti tartalékos (ÖMT) és önkéntes védelmi tartalékos (ÖVT), valamint önkéntes területvédelmi tartalékos (ÖTT) katonákat lehet megkülönböztetni.

 
(Forrás és kiemelt fotó: Honvédelmi Minisztérium)