Fekete Zsolt: Szeretjük elhinni, hogy mennyire rossz nekünk

 

Salgótarján várossá nyilvánításának 95. évfordulója és a Magyar Kultúra Napja alkalmából tartottak pénteken este díszünnepséget József Attila Művelődési Központ színháztermében.

 

A közel két évtizedes hagyományoknak megfelelően itt adták át a város kitüntető címeket és díjakat is, melyről már beszámoltunk.

 

3100.hu | Isten éltessen még nagyon sokáig, Salgótarján!

Isten éltessen még nagyon sokáig, Salgótarján! Salgótarján várossá nyilvánításának 95. évfordulója a mai nap, 2017. január 27. Salgótarján nagyközség várossá alakulását Förster Kálmán készítette elő, majd amikor 1922. január 27-én az acélgyári olvasóegylet nagytermében megtartotta alakuló közgyűlését Salgótarján rendezett tanácsú város képviselő-testülete, őt választották polgármesternek.

 

A díszünnepségen Fekete Zsolt mondott ünnepi-, egyben évértékelő beszédet

 

A város polgármestere úgy kezdte: nem szeretne nagyon visszaszaladni az időben, az leginkább a történészek dolga. Rövid történelmi áttekintést követően azt mondta:

Fontos, hogy tudjuk, Salgótarján iparának rendszerváltás utáni hanyatlása nem egyedi eset. Ma a fővároson kívül jellemzően az egyetemvárosok azok, ahol adottságból fakadóan folyamatosan megújuló tudásbázis van, ebből következően pedig folyamatos a fejlődés. Való igaz, hogy a számviteli főiskola bezárása komoly érvágás volt a városnak, ám a lejtmenet akkor már régóta tartott. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az itteni kar csupán közgazdász, vagy ehhez kapcsolódó okleveleket adott, miközben a mai felsőoktatási szakkínálat ennél százszorta bővebb.

Az üzemek bezárásával csökkent az igény a diplomásokra is. A máshol diplomát szerzett tanulók számára nem maradtak versenyképes álláshelyek. Ez a tendencia olyannyira lett Salgótarján sajátja, hogy mára a legtöbb fiatalban föl sem merül, hogy tanulmányait követően visszatérjen a megyeszékhelyre. Sőt, valljuk be, egy mai fiatalnak majdhogynem ciki salgótarjáninak lenni. Miért van ez? Mert Salgótarjánban az évek során kialakult egy életérzés. Mindnyájan ismerjük a sokat emlegetett két három mondatot: Salgótarjánban nincs munkalehetőség, Salgótarján lepusztult, Salgótarjánban nincs semmi.

Itt különösen igaz az, ami ránk magyarokra általában véve igaz: szeretjük elhinni, hogy mennyire rossz nekünk. Ugye? Rosszak az utak, rossz a levegő, nincs semmi lehetőség sem kikapcsolódni, sem dolgozni. Minden rossz? Aki elhiszi, hogy rosszul van, az rosszul is lesz. Ez egy önbeteljesítő jóslat. Ám ha hajlandóak vagyunk pár lépést hátrálva távolabbról szemlélni Salgótarjánt és meglátni az értékeinket is, rádöbbenhetünk, hogy valójában ez nem így van. De mi valahogyan így vagyunk kódolva, önbeteljesítünk.

Én szeretnék szakítani ezzel a hagyománnyal, és szeretném, ha egyre többen látnák, hogy bizony tele vagyunk jó dolgokkal. Meg kell élnünk és el kell fogadnunk a rossz dolgokat, a veszteségeinket, ugyanakkor tudnunk kell észrevenni és értékelni a pozitívumokat ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak legyünk. Ez motiváló erő a továbblépéshez, a jelenlegi depresszív állapot legyőzéséhez, Salgótarján lehetőségeinek kiaknázásához. A válság lehetőség! Ezt föl kell ismerni, és élni kell vele. Kizárólag magunkat tudjuk kikormányozni a jelenlegi állapotunkból, amely megbénít. Ez mindnyájunk érdeke és felelőssége.

 

Identitástudat

Miért vesszük magától értetődő adottságnak a minket körülvevő, páratlan természeti értékeket és környezetet? Mondjuk-e azt is a negatívumok mellett a távoli rokonnak, hogy Salgótarján a várak városa?

Salgó vára, a “fantasztikus miliőben fekvő városrészünk” feletti Somoskő vára, a kuriózum földalatti természetes bányamúzeumunk, Európa legnagyobb területű bazaltfennsíkja, a Medves – sorolta Fekete Zsolt, emlékeztetve arra is, hogy mennyi sikeres vezető, tehetséges művész, sikeres sportoló szülőhazája Salgótarján.

Vegyük észre, hogy igenis van kire és van mire büszkének lennünk! Nem egy-két dologra, hanem rengeteg mindenre lehetünk büszkék!

Panelrengeteg? Betondzsungel? Igen, szocreál. A szocreál ciki? Nem, a szocreál ma már stílus, kedves salgótarjániak! Nem adok sok időt, hogy úti cél legyen Salgótarján akár a szocreál építészete miatt is, hiszen gyakorlatilag mi vagyunk a szocreál építészet fellegvára. Amit mi cikinek érzünk és takargatni valónak, abban bizony rengeteg egyediség és lehetőség rejlik. Ezeket meg kell látnunk, és élnünk kell vele!

 

Politikai üzenet

Fekete Zsolt emlékeztetett: ugyan immár majdnem két és fél éve kormányoz a városban a baloldal, a megújult városvezetés még nem teljesen egy éve dolgozik.

Két, Salgótarján jövőjét alapjaiban meghatározó, szemléletformáló elv irányítja a munkánkat, amelyet nem győzök hangsúlyozni. Az egyik Salgótarján önfenntartóvá válása, a másik pedig: fiatalok, fiatalok, fiatalok! Nem kampányfogás volt egy éve, hogy fiatalokkal veszem körbe magam. Én mélyen hiszem, hogy az idősek tapasztalata és bölcsessége mellett igenis szükség van a friss tudású, a rendszerváltást követő versenyben felnőtt és szocializálódott fiatalabb generációkra a sikerhez. A mi sikerünkhöz, Salgótarján sikeréhez. A város politikai vezetésében is vannak fiatalok, akikkel teljes a bizalmunk egymás felé, bár némelyek komoly erőfeszítéseket tesznek azért, hogy ez ne így legyen. Nekik innen üzenem: nem fog menni.

 

“Közös teherviselés”

A polgármester beszélt a város vállalkozóira és egyes lakosaira rakódó megnövelt terhekről is.

Segítséget és türelmet kértünk első sorban a vállalkozóktól, és a jobb módban élőktől a közös teherviselésben. Segítséget kértünk és kaptunk a kormánytól is. Salgótarján költségvetése ezekkel együtt volt stabil 2016-ban. Úgy gondolom kimondhatom, Salgótarján a felzárkózás útjára lépett. Ezen továbbhaladva, átgondolt és következetes gazdálkodással pár év alatt fokozatosan elindul a fejlődés. Nem gondolkozunk, nem is tudunk óriásléptekben gondolkozni, a bevételeink ezt sajnos nem engedik meg jelenleg. Kis lépésekben, de biztosan tudunk előre haladni.

Fekete Zsolt azt mondta 2016-ban az önkormányzat cégei és intézményei a feszített gazdálkodás mellett is kiválóan teljesítettek. Hozzátette: biztos abban, hogy ez 2017-ben is így lesz.

 

Szakképzett munkaerő hiánya, alacsony bérek

Minden közhiedelemmel ellentétben Salgótarján legnagyobb problémája nem a munkanélküliség – jelentette ki.

Salgótarjánban sok az álláskereső, és sok az üres álláshely is. Egyszerre van jelen a munkanélküliség, és a munkaerőhiány. Ennek oka a hozzánk érkező jelzések alapján kettős. Az egyik az, hogy az üres álláshelyekre nincsen szakképzett munkaerő, de azt is halljuk, hogy sok esetben a felajánlott bér a munkavállaló számára alacsony. Előbbit igyekszik orvosolni az a tavaly életre hívott foglalkoztatási paktum, amelynek éppen az az egyik célja, hogy a munkaadó és a munkavállaló egymásra találjanak. Többek között munkavállalókat képeznek át a munkaadók által kínált álláshelyekre.

Bejelentette: idén szeptemberben felsőoktatási szakképzés indul Salgótarjánban. A cél az, hogy a helyi igényeket figyelembe véve, pár év alatt a lehető legszélesebb szakkínálattal tudjanak fiatal hallgatókat Salgótarjánban tartani felsőoktatási alapképzés keretében, akik diplomaszerzést követően el tudnak helyezkedni városban.

Ennél is égetőbb probléma lehet a bérek helyzete. Tavaly év végén ellátogattam a város nagyobb cégeihez. Ezt tavasszal újra meg fogom tenni, sőt, még több vállalkozással szeretnék személyesen találkozni és tárgyalni. Ugyan az önkormányzatnak sajnos a fizetésekre sem közvetlen, sem közvetett hatása nincs, de városvezetőként feltett szándékom ezt a húsba vágó kérdést asztalra tenni ezeken a beszélgetéseken, mert a vállalatoknak sem érdekük a munkaerőhiány, az ő érdekük is a dolgozók megtartása. A bérek versenyképességének muszáj rendeződnie a következő pár évben.

Kiderült: a Salgó Vagyon Kft. új vezetése tavaly nyáron megkezdte a munkát a befektetők betelepülésének elősegítéséhez. A cég elkezdte feltérképezni a lehetséges kiajánlható területeket, aminek köszönhetően hamarosan rendelkezésre áll majd egy naprakész adatbázis.

Bizony nekünk kell odamennünk, és el kell adnunk magunkat. Ideje, hogy végre Salgótarján is beszálljon a befektetőkért folyó versenybe.

 

Turizmus

A városvezetés határozott álláspontja, hogy a meglévő értékekre alapozva lehet tovább fejlődni ezen a területen. A hatékonyság és az eredményesség növelése érdekében elkezdték egy szervezetté tömöríteni a turizmussal foglalkozó helyi szervezeteket.

A geopark már tavaly megkezdte a folyamatos, turistáknak és a helyi lakosoknak is programot kínáló munkát, valamint egyre szélesebb körben tudnak az érdeklődők számára információkkal szolgálni. Folyamatosan bővítik szolgáltatásaikat első sorban Salgótarján természeti és környezeti adottságaira alapozva és az érdeklődők igényeit szolgálva.

Megemlítette: a bányamúzeum szolgáltatásainak bővítése és részben felújítása a következő két év feladatai között szerepel, tovább szélesítve és színesítve ezzel a város idegenforgalmi kínálatát.

 

Spórolás

Az általam mantrázott önfenntartó város megteremtésének egyik fontos kritériuma, hogy ne öntsük ki a pénzt az ablakon. Eddig rengeteg pénz úszott el különböző intézményeinknél rezsire az elavult fűtési rendszereken, nem megfelelő szigetelésen, erodálódott csöveken. A következő években az intézményeink nagy részében fogunk energetikai típusú felújítást is végezni. Ezek a fejlesztések a jövőben az önkormányzat kiadásait fogják csökkenteni, tovább könnyítve a működést. Ám ameddig ezek a fejlesztések nem készülnek el, nem érnek be, szükségünk lesz a kormány további együttműködésére és támogatására is.

 

Modern – Városok – Program

És végezetül van három szó, amit már szinte mindenki kívülről fúj a városban: Modern – Városok – Program. Ez az összetett fejlesztési stratégia további nagyobb volumenű turisztikai fejlesztéseket, sporthoz, sportturizmushoz kapcsolódó és más infrastrukturális beruházásokat tartalmaz. A Modern Városok Program általunk tervezett elemei azok, amik meggyorsítják a felzárkózásunkat, sőt, versenyképesek tudunk lenni a többi megyeszékhellyel. A miniszterelnök a napokban Szegedre látogat, és bízunk benne, hogy a következő állomása Salgótarján lesz.

A sikerhez azonban még ennél is több kell. Kompromisszumokra épülő együttműködés a közgyűlés pártjai, a helyi társadalom és a kormány között. Én erre a munkára továbbra is készen állok, és arra kérek mindenkit, aki ‘Tarján érdekében elhivatott, segítsen, hogy tovább épüljön közös jövőnk, Salgótarján jövője.

 

Kultúra

A kultúra is a megtartó erőink közé tartozik. Ezért is köszöntjük városunkban egyszerre a város születésnapját és a magyar kultúrát. Nem véletlen, hogy értékeink, kincseink közül éppen nemzeti himnuszunk születése vált a magyar kultúra ünnepévé. Ez az a nap, amikor büszkén emlékezhetünk meg közös kincsünkről, arról, amely megkülönböztet bennünket más népektől. Ez a magyar kultúra. Az a kulturális hagyomány és érték, amelyet történelmünk során létrehoztunk ad igazolást fennmaradásunkhoz. Ebben a folyamatban nemesedett kultúránk őrizte meg mindenekelőtt talán a legfontosabbat, az anyanyelvünket, amely egyformán szól mindenkihez, és amelynek megkülönböztetett szerep jutott és jut az életünkben.

Salgótarjánban sokan folytatnak nagyon komoly értékmegtartó és értékközvetítő tevékenységet. Közülük köszöntjük mai rendezvényünkön a legkiválóbbakat és adjuk át számukra a város által alapított kitüntető címeket és díjakat. Ezzel is szeretnénk elismerni és megköszönni, hogy munkájukkal nemcsak önmaguk szűk körében nyitnak távlatokat és építik fel azokat, hanem mindannyiunk számára.

A kitüntetettek hitet, tudást, bizalmat adnak, akadályokat hárítanak el, óvják a kultúrát, gazdagítják a tudományt, közösséget építenek, emberi kapcsolatok létrejöttében segédkeznek, kérdések és válaszok megszületésében szorgoskodnak. Mindaz, amit tesznek, egyszerre építi az egyéneket, a közösségeket és rajtuk keresztül építi városunkat.

Igenis van mire, van kire büszkének lennünk. A kulturális, szellemi, természeti értékeink aranyfedezetét becsülve, városunk gyarapodására és büszkeségére, mindnyájunk boldogulására tegyük a dolgunkat, hogy jövőt építsünk Salgótarjánban. A 95 éves évfordulóhoz kapcsolódó rendezvényekhez, eseményekhez mindenkinek kellemes időtöltést kívánok, városunknak pedig sikeres esztendőt. Boldog 95. születésnapot Salgótarján!