Szerencse lent – salgótarjáni alkotók dokumentumfilmjét mutatja be szombaton a Duna World

Az Észak-magyarországi szénbányászat történetét feldolgozó dokumentumfilm ez év első felében készült. A Szerencse lent teljes alkotógárdája salgótarjániakból áll.

Egy ismeretterjesztő filmet készítettem az Észak-magyarországi szénbányászatról. A film produceri irodája az Art Vison Stúdió Kft. volt, azonban ki szeretném emelni, hogy a stáb kizárólag salgótarjániakból állt. Bízom benne, hogy egy érdekes filmet készítettünk! – írja a rendező, Drexler Szilárd a Karancs-Medves, a mi vidékünk blogon.

A célom az volt, hogy egy képet adjak a szénbányászatról, annak jelentőségéről a 30-40 éves korosztálynak is a térségben, hiszen ez a dicső múlt gyorsan feledésbe merül. Nem szerettem volna senkit száraz tényekkel, számadatokkal tonnákkal és közgazdasági adatokkal fárasztani. Ez egy ismeretterjesztő alkotás, bőven megelégszek azzal, ha felkeltem az érdeklődést a térség életében oly fontos szénbányászat története iránt, ha néhány érdekes tényt, információt át tudok adni annak a korosztálynak, aki már a bányák bezárása után született

– olvasható a rendező motivációja.

 

 

Észak-Magyarországon barnaszenet és lignitet bányásztak. A barnaszén bányászatának volt nagyobb ipartörténeti, kultúrtörténeti jelentősége. Az első csákány, amely az itteni széntelepekbe vájt sajnos nem túl hosszú, de mégis dicsőséges és jelentős korszakot indított el e régióban. Az eddig földben rejtőző ásvány hatással volt az ipar fejlődésére, a társadalomra, kultúrára, a történelemre. A területen három szénmedencét tartanak nyilván, a nógrádit, a kelet-borsodit és a nyugat-borsodit. Valaha ez a táj aknákkal és tárókkal volt tele, bányászok ezrei indultak nap mint nap munkába, családok sorsa fordult jobbra a bányáknak köszönhetően – olvasható az 52 perces dokumentumfilm beharangozójában.

A film kockáin megjelenik többek között Salgótarján és Salgóbánya, Kányás, Rákóczibánya, Verőce, Egercsehi, Farkaslyuk, Ózd, Putnok, Diósgyőr, Pereces, Miskolc és Lyukóbánya is. A dokumentumfilmben a Zenthe Ferenc Színházat erősítő Kántor-Müller Zsófia kéri Prakfalvi Péter geológus segítségét annak érdekében, hogy a térségi szénbányászattal kapcsolatos tudnivalókkal megismerkedhessünk.

 

 

A főszereplők mellett a teljes alkotógárda is salgótarjáni, így:

  • Hangmérnök: Fekete Sándor
  • Hangfelvétel: Lorcho-Media
  • Ének: Fekete Dóri, Fekete Kata
  • Digitális illusztráció: Szalkai Péter – Systron Digital
  • Gyártásvezető: Kéri István
  • Operatőr: Kovács Bodor Sándor
  • Vezető operatőr: Drexler Szilárd
  • Zene: Praznovszky Tamás
  • Írta és rendezte: Drexler Szilárd

A Médiatanács Magyar Média Mecenatúra támogatásával készült dokumentumfilmet 2015. október 31-én 17:30-tól mutatja be a Duna World. A dokumentumfilmről további információk a Karancs-Medves, a mi vidékünk blogon vagy annak Facebook oldaláról érhetőek el.

Kiemelt fotó: Bányászok az ’50-es években a salgótarjáni Bányamúzeum ma is látogatható földalatti lejtős aknájának bejárata előtt (Forrás: Szerencse lent | Facebook | Dornyay Béla Múzeum archívuma)