Szerencse lent – Filmvetítés Eresztvényben

Most szombaton (2017. szeptember 9.) este nyolc órától Eresztvényben (jó idő esetén szabadtéren, rossz idő esetén a geoparki látogatóközpont falai között) levetítik a Szerencse lent című, az Észak-magyarországi szénbányászat történetét bemutató dokumentumfilmet. Az alkotást 2015 októberének végén mutatta be a Duna World.

 

A Szerencse lent teljes alkotógárdája salgótarjániakból áll, rendezőtől az operatőrökön át a gyártásvezetőig, hangmérnöktől a főszereplőkig. A dokumentumfilmben a Zenthe Ferenc Színházat erősítő Kántor-Müller Zsófia kéri Prakfalvi Péter geológus segítségét annak érdekében, hogy a térségi szénbányászattal kapcsolatos tudnivalókkal megismerkedhessünk. A film kockáin megjelenik többek között Salgótarján és Salgóbánya, Rákóczibánya, Verőce, Egercsehi, Farkaslyuk, Putnok, Diósgyőr, Pereces, Miskolc és Lyukóbánya is.

Észak-Magyarországon barnaszenet és lignitet bányásztak. A barnaszén bányászatának volt nagyobb ipartörténeti, kultúrtörténeti jelentősége. Az első csákány, amely az itteni széntelepekbe vájt sajnos nem túl hosszú, de mégis dicsőséges és jelentős korszakot indított el e régióban. Az eddig földben rejtőző ásvány hatással volt az ipar fejlődésére, a társadalomra, kultúrára, a történelemre. A területen három szénmedencét tartanak nyilván, a nógrádit, a kelet-borsodit és a nyugat-borsodit. Valaha ez a táj aknákkal és tárókkal volt tele, bányászok ezrei indultak nap mint nap munkába, családok sorsa fordult jobbra a bányáknak köszönhetően – olvasható az 52 perces dokumentumfilm beharangozójában.

 

Nem szerettem volna senkit száraz tényekkel, számadatokkal, tonnákkal és közgazdasági adatokkal fárasztani. Ez egy ismeretterjesztő alkotás, bőven megelégszek azzal, ha felkeltem az érdeklődést a térség életében oly fontos szénbányászat története iránt, ha néhány érdekes tényt, információt át tudok adni annak a korosztálynak, amely már a bányák bezárása után született

– mondta a filmről még a bemutató előtt a rendező, Drexler Szilárd.

 

Amennyiben az időjárás engedi, szabadtéri vetítés lesz, a szervezők emiatt – tekintettel a már hűvösre forduló estékre – azt kérik, hogy meleg ruhát, takarót hozzanak magukkal a programra érkezők. A szombat esti vetítésen a remények szerint a teljes alkotógárda jelen lesz, akik válaszolnak is majd az esetleges kérdésekre.

 

Kiemelt fotó: Bányászok az ’50-es években a salgótarjáni Bányamúzeum ma is látogatható földalatti lejtős aknájának bejárata előtt (Forrás: Dornyay Béla Múzeum archívuma)