Szerdán Salgótarjánban is lesz Pont Itt Party

Szerdán este 8 órakor hozzák nyilvánosságra az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat, amelyek hagyományosan elsőként a www.felvi.hu oldalon lesznek elérhetők. Idén közel 108 ezren jelentkeztek egyetemekre, főiskolákra, a diákoknak a fővárosban és az ország több városában, köztük Salgótarjánban is ponthatárváró rendezvényt tartanak szerda este.

Szerdán Salgótarjánban is lesz Pont Itt Party, de nem csak felvételizőknek. Szerdán 17 órától utazó planetárium, ponthatárok kihirdetése és szuper ingyenes koncertek várják a Fő térre látogatókat. Fellép Rico & Miss Mood, Opitz Barbi és az Anna and the Barbies. 22 órától a lemezeket DJ Szecsei pörgeti majd, éjszaka pedig – a Fő téri program után – a Hello Caféban folytatódik majd a buli. Az eseményen a délutáni órákban a fiatalok megismerkedhetnek a különböző helyi karrier- és munkalehetőségekkel is, az ételekről és az italokról pedig a guruló street food királyai gondoskodnak majd.

Több év szünet után abból a szempontból is újra várakozásokkal teli ez az időszak Salgótarjánnak, hogy vajon mennyi új hallgatót köszönthet majd az Óbudai Egyetem Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhelye szeptembertől. Mint arról korábban már írtunk: a jelentkezési adatokból az már kiderült, hogy biztosan tovább erősödik a megyeszékhelyen az egyetem jelenléte. Ősztől már legalább három tankörben folyik majd felsőfokú oktatás Salgótarjánban.

 

Idén közel 108 ezren várják a ponthatárok kihirdetését

A 2018 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre összesen 107 695-en nyújtottak be érvényes jelentkezést, ez mintegy kétezerrel több, mint az előző évben. A legtöbben – 72 955-en – alapképzést jelöltek meg első helyen. Osztatlan képzésre 11 674-en, felsőoktatási szakképzésre 4 846-en, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők közül pedig mesterképzésre 18 220-an jelentkeztek első helyen. Állami ösztöndíjas képzésekre 93 395-en szeretnének bekerülni, míg az önköltséges képzési formát 14 300-an jelölték meg elsőként. Idén is legfeljebb 6 – díjmentesen 3 – képzést lehetett választani. A jelentkezési adatok alapján elmondható, hogy a felvételizők átlagosan 3,3 képzésre jelentkeztek.

A legtöbb első helyes jelentkezést a gazdaságtudományok, a műszaki és a pedagógusképzés képzési terület valamely szakjára nyújtották be. Az első helyen választott képzési területek között a gazdaságtudományok, a műszaki tudományok és az informatika szakjainak az aránya némileg növekedett.

Azok a jelentkezők, akik megadták a mobilszámukat, még szerda este sms-értesítést is kapnak az eredményekről, amelyek az e-felvételiben is megnézhetők lesznek a ponthatárok közzététele után. A ponthatárok határozzák meg, hogy a jelentkező melyik általa megjelölt képzésre kerül be. Mindenki csak egy helyre nyerhet felvételt, mégpedig az általa megjelölt jelentkezési helyek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri vagy meghaladja a megállapított ponthatárt.

A ponthatárokat a felsőoktatási intézmények az Oktatási Hivatal közreműködésével, a szervezet informatikai algoritmusával határozzák meg, az eredményeket a felsőoktatási intézmények vezetői hagyják jóvá. Egy képzés ponthatárát az adott felsőoktatási intézmény kapacitása mellett a jelentkezők száma és eredménye is befolyásolja. Minél többen jelentkeznek magas pontszámmal egy szakra, annál magasabb lesz az adott szak ponthatára. – összegezte az MTI.

 

Kiemelt archív fotó: Fiatalok a felsőoktatási ponthatárok bejelentésén, a Pont Ott Parti 2017-es budapesti rendezvényén (MTI Fotó: Mohai Balázs)