Szerdán két salgótarjáni háziorvosi körzetbe is megérkezett a koronavírus elleni vakcina

3100.hu Fotó: Bujtárné Dr. Ottmár Piroska, a salgótarján 3. számú felnőtt háziorvosi körzet háziorvosa mutatja a rendelőjébe szerdán érkezett, Moderna típusú koronavírus elleni oltóanyagot

Az egészségügyi dolgozók, továbbá a szociális intézményekben élők és dolgozók után a legidősebb, leginkább veszélyeztetett korosztályba tartozók körében csütörtökön megkezdődik a lakosság koronavírus elleni oltása is. Nógrád megyében az első körben mintegy 600 érintett – 80 év feletti – idős ember kapja meg a védőoltást azok közül, akik postai úton vagy interneten már regisztráltak erre.

Az országban 1080, ezen belül Nógrád megyében tíz – köztük két salgótarjáni – háziorvoshoz szállítottak szerdán egy-egy ampulla Moderna típusú vakcinát az oltást helyben szervező, területileg illetékes kormányhivatalok. Egy ampulla tíz ember oltásához elegendő, a vakcina beadását a háziorvosok végzik el. Ezen túl minden Nógrád megyei háziorvosi praxisból – úgy azokból, ahová érkezett vakcina, mint amelyekbe nem – hat személyt oltópontokra küldenek.

A vakcina átvételekor Bujtárné dr. Ottmár Piroska, a salgótarjáni 3. számú felnőtt háziorvosi körzet háziorvosa elmondta: ahhoz, hogy a nyájimmunitás kialakuljon, az szükséges, hogy minél többen beadatassák maguknak a védőoltást, amint arra lehetőség nyílik. Hozzátette: ettől gyorsabb ütemű oltásra lenne szükség, de jelenleg ennyi vakcina áll rendelkezésre – bízik benne, hogy az elkövetkezendő időszakban egyre több oltóanyag fog érkezni. A koronavírus fertőzés sajnos sok halálesetet és sok szövődmény okoz, emellett bár sokan kevésbé súlyos tüntetekkel vészelik át a megbetegedést, de megszenvedik a helyzetet, a bezártságot vagy éppen a járvánnyal együtt járó negatív pszichés hatásokat – fogalmazta meg Bujtárné dr. Ottmár Piroska.

A háziorvos arra is válaszolt, hogy mekkora különbséget lát védőoltás és védőoltás között – úgy általánosan, mint a koronavírus elleni vakcinák tekintetében. Véleménye szerint az, hogy milyen típusú, milyen elven gyártott vakcinát kap(hat) valaki, leginkább az adott személy alapbetegségeitől függhet.

Ez alapján lehet esetlegesen javaslatot tenni, hogy a rendelkezésre álló “kínálatból” melyiket kellene választani. Ezen szemponton túltekintve bármilyen védőoltás jó, ami védettséget biztosít.

A szakember arról is beszélt, hogy ahogyan az influenza elleni védőoltás esetében – melyet ezúttal az elmúlt évekhez képest jóval többen kértek praxisában -, úgy szükség szerint a koronavírus elleni vakcinával is házhoz fog menni azokhoz, akik kérik a védőoltást, de valamilyen okból nem tudnak megjelenni a rendelőben. Kérdésre válaszolva azt is elmondta: ő maga már megkapta a védőoltást, a második oltási körön is túl van. Azt is hozzátette, hogy az első oltás után egy este lázas volt, a második oltás után egy kicsit rosszul érezte magát, de mint megfogalmazta: “azt szokták mondani, hogy ezek a tünetek is jelzik: immáron kiakult a védettség”.

 

3100.hu kiemelt fotó: Bujtárné Dr. Ottmár Piroska, a salgótarján 3. számú felnőtt háziorvosi körzet orvosa mutatja a rendelőjébe szerdán érkezett, Moderna típusú koronavírus elleni oltóanyagot