Szentkútra érkezik augusztusban a Szent Jobb

(MTI Fotó: Illyés Tibor)

 

2016-ban ünnepeli Szentkút a nemzeti kegyhellyé nyilvánításának tizedik évfordulóját. Az ünnepélyes megemlékezésre augusztus 13-án kerül sor, amikor Szentkútra érkezik Szent István Királyunknak a Budapesti Szent István-bazilikában őrzött ereklyéje, a Szent Jobb – közölte honlapján a Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely.

 

Ez azért is nagy esemény, mert

[highlight background=”#333″ color=”#fff”] Nógrád megyében legutóbb az 1930-as években járt a nemzeti ereklye. [/highlight]

 

A Szent Jobb fogadására a kora délelőtti órákban kerül sor, a relikvia az esti időszakig marad Szentkúton, így a főbúcsúra érkező gyalogos zarándokok is elé járulhatnak. 2016. ugusztus 13-án, a 11 órakor kezdődő szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás tartja majd. A Szent Jobbot Udvardy György pécsi püspök, az Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alelnöke fogadja és ő vezeti a szentmise előtti katekézist is.

A Szent Jobb magyar nemzeti és katolikus ereklye, amely feltételezetten Szent István király természetes úton mumifikálódott jobb keze. Az ereklyét a budapesti Szent István-bazilikában lévő Szent Jobb-kápolnában őrzik.

 

Kiemelt fotó: A 2013. augusztus 20-ai Szent Jobb körmenet Budapesten (MTI Fotó: Illyés Tibor)