Szenteste már misét tartanak a felújított templomban

A végéhez közeledik a salgótarjáni Kisboldogasszony főplébánia-templom felújítása, az épület mellől már leszerelték az állványzatot, jelenleg a templom előtti terület rendezésre zajlik, illetve a támfal előtti emlékmű visszahelyezésének előkészítése.

A templom teljes körű felújítása a Modern Városok Program keretében, 450 millió forintos keretből zajlik. Megújul(t) az épület, a templomhoz vezető lépcsősor, a támfal és az azelőtti járda is, a templom környezetének rendezése és parkoló építése pedig egy következő ütemben valósulhat meg a remények szerint. A felújítás egyik legmeghatározóbb pillanata az volt, amikor rátaláltak a templom alatti, évek óta keresett kriptára.

Az emléktábla annak eredeti helyére, a támfalba kerül vissza, olyan formában, ahogyan azt ott 1932 júniusában leleplezték. A 25. Losonci Gyalogezred emléktábláját Bóna Kovács Károly készítette, de a város “újjáépítésének” időszakában elvitték innen: 1971-től a régi temetőn belüli egyik támfalban található, az eredeti feliratok nélkül. Az az emléktábla, mely a templom előtt állt és a beruházás befejezését követően ide is kerül majd vissza, Bobály Attila szobrászművész alkotása. A bronz alkotást 2007 őszén avatták fel.

Varga András esperes-plébános a 3100.hu megkeresésére elmondta: bár a felszentelés már csak jövőre történik majd meg, Marton Zsolt megyéspüspökkel egyeztetve szenteste már misét tartanak majd a templomban. Arra, hogy ez a munkálatok előrehaladása alapján már biztosra vehető-e, András atya hozzátette:

ő ebben bízik, a kivitelező és a munkásai pedig azért dolgoznak, hogy ez megvalósulhasson.

Salgótarjánban december 24-én 22 órától tartanak majd misét a római katolikus főplébánia-templomban, éjféli mise pedig az Acélgyári úti Szent József plébániatemplomban és a zagyvapálfalvai Jézus Szíve templomban lesz. Szenteste a baglyasaljai templomban 20 órakor, Somoskőújfaluban 22 órakor lesz ünnepi mise.

 

3100.hu Fotó: A salgótarjáni főplébánia-templom felújítása, 2019. december 11-én