Országos átlagban emelkedik, Salgótarjánban stagnál a szennyvíz víruskoncentrációja

Országos átlagban ismét emelkedni kezdett a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért koncentrációja a 33. heti mérések alapján – áll a Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentésében.

Mint írják, a koncentrációk megegyeznek a második hullám felszálló ágában mértekkel. A vizsgált városok közül erősen emelkedő tendencia jellemzi Budapest és Szeged szennyvízmintáit, ezekben a városokban immár mérsékelt a koncentráció.

Emellett enyhe emelkedés több város esetében is megfigyelhető, Salgótarjánban azonban továbbra is alacsony szinten stagnál a szennyvíz víruskoncentrációja.

A salgótarjáni mintavételezési ponton a megye lakossága 22 százalékának szennyvizét vizsgálják. Az adatok Salgótarján, Kazár, Mátraszele, Somoskőújfalu és Vizslás összesen bő 40 ezres lakosságának aktuális átfertőzöttségéről adnak információt.

Az NNK közleményében hangsúlyozta: a szennyvíz-eredmények azt mutatják, hogy a fertőzöttek száma a közeljövőben ismét emelkedni fog, ezért arra kérik a lakosságot, hogy még inkább figyeljenek egymásra.

 

Kiemelt fotó: Egy nő megkapja a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagját a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2021. augusztus 23-án. (Fotó: MTI/Komka Péter)