Szem elé kerültek a Középbánya-tó édesvízi medúzái

Nem újdonság, hogy édesvízi medúzák is élnek a Medves-fennsík peremén található Középbánya-tóban, jelenlétükre most Komka Péter, az MTI fotóriporterének remek fotója hívta fel újra a figyelmet. A mindösszesen néhány centiméter átmérőjű, nem őshonos állatok bár “folyamatosan” ott élnek a tóban, de nem mindig kerülnek szem elé.

A megpillantásukhoz alapvetően két kritérium megléte szükséges: a jó vízminőség és a megfelelő, legalább 22 fokos vízhőmérséklet. Előbbi a Középbánya-tóban többé-kevésbé folyamatosan fennáll, bár ebben is lehetnek szélsőségek a víz pangása vagy nagyobb mennyiségű hordalék bekerülése miatt. Utóbbi a karakteresebb kérdés, mivel adott vízhőmérséklet alatt az állatok polipformában, lényegében helyhez kötött állapotban élnek. Ha a vízhőmérséklet emelkedik, akkor életfázist váltanak és kifejlődnek a közismert medúzaalakba, úszás közben pedig szem elé kerül(het)nek.

Az édesvízi medúzák felbukkanása kapcsán korábban Csányi Béla, az MTA állatökológiai szakembere úgy nyilatkozott a hirado.hu-nak, hogy a délkelet-ázsiai eredetű, Európában nem őshonos édesvízi medúza megjelenése kiváló vízminőséget jelez, nagy hordalékanyagú vízben nem él meg. A faj egyedei a magasabb hőmérsékletű vizekben érzik jól magukat, télen elpusztulnak.

A szakember azt is elmondta: nagyon ritkán, de előfordul, hogy édesvízi medúzák tömegével jelennek meg hazai vizekben, általában bányatavakban vagy folyók holt medrében. Korábban a Mályi-tóban vagy a szigetközi Duna-szakaszon, de a Salgótarján közelében található Középbánya-tóban már 2012-ben is feljegyezték a jelenlétüket.

Újonnan meghódított élőhelyeikre vélhetően kiszáradt petéket hordott el a szél, amelyek fejlődésnek indultak a számukra alkalmas körülmények között – magyarázta a szakember, aki közölte, hogy az édesvízi medúzák emberre egyáltalán nem ártalmasak. Bár vannak méreganyaggal teli apró csalánsejtjeik, azokkal csak az egysejtűekre jelentenek veszélyt.

Más források szerint valószínűleg Délkelet-Ázsiából kerültek a hazai vizekbe az 1920-as években úgy, hogy az állatok vagy a petéik egy akváriumból az édesvízbe jutottak.

 

Kiemelt fotó: A salgótarjáni Középbánya-tóban élő édesvízi medúza (Craspedacusta sowerbyi) egyik példánya 2019. szeptember 2-án (Fotó: MTI/Komka Péter)