“Amikor állati tetemet vagy használt pelenkát visz fel a szalag, az senkinek sem öröm”

Július elsejétől csak ellenőrzött keretek között, nyitvatartási időben lehet elhelyezni a kiválogatott hulladékot a szécsényi piacon lévő szelektív hulladékgyűjtő konténerekbe. A város önkormányzata azután döntött így, hogy néhányan nem rendeltetésszerűen használták a konténereket, és különféle háztartási hulladékot is elhelyeztek bennük. Szuha önkormányzata a napokban bejelentette: a szelektív hulladékgyűjtő helyen tarthatatlan állapotok vannak, a lakosságot a renitensek figyelmeztetésére kérik, ha nem lesz változás, megszüntetik a lehetőséget.

Fekete Zoltán, a VGÜ Salgótarjáni Hulladékgazdálkodási és Városüzemeltetési Nonprofit Kft. (VGÜ) igazgatója portálunknak elmondta: ezek nem egyedi esetek, más településeken is tapasztaltak már hasonlóakat. A VGÜ 2015-ben, Európai Uniós pályázati forrásból az 58 általuk ellátott településen 103 szelektív szigetet alakított ki – emlékeztetett a cégvezető. A törvény értelmében ezek őrizetlenül, a polgárokra hagyva kellene, hogy működjenek, sajnos azonban számos helyen tapasztalták azt, hogy nem mindenki használja úgy a konténereket, ahogyan kellene. A VGÜ vezetője szerint egyre jellemzőbb, hogy ezek a szigetek illegális hulladék lerakására szolgálnak, illetve a külön válogatandó hulladékot sem helyezik el megfelelően.

A szelektív szigeteken 1,1 köbméter űrtartalmú konténerek találhatóak, melyeken fel van tüntetve, hogy milyen jellegű szemetet lehet beléjük helyezni, ennek ellenére sokszor erősen szennyezettek.

Fekete Zoltán kiemelte: a probléma az, hogy ha egy köbméternyi haszonanyag mellé akár csak egytized köbméternyi szennyezés bekerül, már nem lehet újrahasznosítani, így az egész a kommunális hulladék közé kerül. Aki tehát nem odaillő szemetet rak a szelektív kukákba, az az addig szabályosan elhelyezett hulladékot is tönkreteszi, mások tudatosságát is semmibe veszi.

A VGÜ 2015-ben létesített egy kézi válogató csarnokot is, ahol modern technológiával, felhordószalagos rendszerben, klimatizált kabinban, kézzel válogatják szét az anyagokat munkatársaik. A dolgozók mindent megtesznek, hogy leválogassák a még használható hulladékot, ám nem könnyű a dolguk.

Amikor állati tetemet, használt pelenkát, és egyéb hasonló dolgokat visz fel a szalag, az senkinek sem öröm – fogalmazott Fekete Zoltán.

 

Erdő helyett hulladékudvar

A másik nagy probléma a megyében az illegális hulladéklerakás, néhányan ugyanis utak mentén, folyók, patakok partján vagy erdők területén helyezik el mindazt, amire már nincs szükségük.

Több mint négyszáz köbméter hulladéktól mentesítették a térségi erdőket

Harminc helyszínről 433 köbméter illegálisan elhelyezett hulladéktól mentesítette az Ipoly Erdő Zrt. a kezelésükben lévő Nógrád és Pest megyei állami erdőterületeket.

Mindez annak ellenére jellemző napjainkban is, hogy a VGÜ bátonyterenyei, pásztói és salgótarjáni hulladékudvaraiba évente egy tonna hulladékot térítésmentesen adhatnak le az egyes háztartások. Fekete Zoltán hangsúlyozta azonban, hogy csak az teheti ezt meg, aki közszolgáltatási szerződéssel rendelkezik, azaz díjat fizet a hulladékártalmatlanításért, vagyis azért, hogy a kukásautók elvigyék a háztól a szemetet. Ezt személyi igazolvány, illetve lakcímkártya felmutatásával lehet igazolni, majd ezután a hídmérlegre felállva lehet beszállítani (is) a hulladékot.

A VGÜ igazgatója hozzátette: kisebb mennyiségben fogadnak veszélyes hulladékot is, például akkumulátorokat, festékmaradványokat, vegyszereket, illetve háztartásonként négy darab gumiabroncsot is. Így senki sem szorul arra, hogy az otthonában keletkezett szemetet a környezetet károsítva, a természetben, illegálisan helyezze el.

 

3100.hu Fotó: Szelektív hulladékgyűjtő sziget Karancsalján, egy héttel az űrítés után, illetve szintén egy héttel a következő elszállítás előtt