Száztizenhárom nógrádi településen lesz igényelhető a falusi csok

Lakosságszáma alapján a hat nógrádi város közül egy érintett lesz az idén július elsejével induló programban, a 125 megyei kistelepülés közül pedig 13 kimarad annak okán, hogy ezekben a falvakban nem csökkent az országos átlagot meghaladó mértékben az ott élők száma az elmúlt években. Az érintett települések listáját pénteken tette közzé a kormány.

A lakosságszámra vonatkozó kritériumok alapján nem érintettek a programban a nógrádi városok, Rétság kivételével. Az ötezer fő alatti nógrádi települések közül nem mutatott az országos átlagot meghaladó csökkenést a lakosságszám a kritériumrendszerben meghatározott időszakban Berkenyén, Diósjenőn, Kállón, Karancsságon, Magyargécen, Márkházán, Nézsán, Patvarcon, Sóshartyánban, Szátokon, Szendehelyen, Szirákon és Tolmácson. Ezeken a nógrádi településeken nem lesz igénybe vehető a falusi csok program, mely idén július elsejével indul, és egyelőre három évig, 2022. június 31-ig lesz elérhető.

A kormány döntése szerint a falusi csok támogatását kiterjesztik az egész ország területén a külterületi lakóingatlanokra, vagyis a tanyákra is.

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos pénteki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a kedvezményezett kistelepüléseken használt lakás és ház vásárlására, illetve a megvásárolt ingatlan felújítására, korszerűsítésére és kibővítésére egy gyermek megléte vagy vállalása esetén 600 ezer forint, kettő gyermek eseten 2 millió 600 ezer forint, három vagy több gyermek esetén pedig 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a fiatal párok.

Hozzátette: megelőzendő, hogy az intézkedés rendkívüli módon felhajtsa a falusi ingatlanok árait, a kormány azt a döntést hozta, hogy a támogatási összegek maximum fele költhető vásárlásra, a fennmaradó rész pedig korszerűsítésre, felújításra fordítható. Hozzátette ugyanakkor, hogy a három vagy több gyereket vállaló családok esetben, amennyiben a megvásárolt ingatlan ára nem éri el az 5 millió forintot, akkor a fennmaradó összeg a 10 millió forintos keretig teljes mértékben felhasználható lesz felújításra vagy bővítésre.

A kormánybiztos elmondta: 2015 óta már 100 ezer fiatal pár vette igénybe a csok-ot és a magyarországi falvak szempontjából jó hír, hogy a támogatások egyharmadát falvakban, kistelepüléseken használták fel. Ugyanakkor szerinte kihívást jelentett a csok rendszerében a falvak szempontjából, hogy az így igénybe vett támogatásokat nagyobb részben valamilyen turisztikai vagy gazdasági erőcentrum vonzáskörzetében, jellemzően nagyvárosi agglomerációban lévő kistelepüléseken használták fel, és csak kisebb részben hátrányos helyzetű településeken.

Gyopáros Alpár szerint ezért indította el a kormány tavaly a magyar falu programot, amelyben idén legalább 150 milliárd forintos forrásból támogatják a helyi közszolgáltatások fejlesztését, életminőség-javító beruházásokat, illetve a falusi csok-kal a lakhatást is.

 

MTI nyomán / Kiemelt fotó: Karancsalján igénybe vehető lesz a falusi csok, ahogyan a Karancs-völgye további településein is