Száz munkahely létesül egy iparterület-fejlesztési projekt eredményeképpen Karancslapujtőn

Karancslapujtő Község Önkormányzata közel 258 millió forintot nyert el ipari területek kialakítására a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program nógrádi keretéből. A várhatóan betelepülő cégekkel már előrehaladottak a tárgyalások, a szükséges megállapodások megkötésének utolsó akadálya is elhárult azzal, hogy az önkormányzat megnyerte az ipari területek kialakításához nélkülözhetetlen támogatást – mondta el a 3100.hu megkeresésére Baksa Sándor polgármester.

A településvezető ismertette: Karancslapujtőn az iparterületi fejlesztés már egy régi terv volt, a fejlesztéseket 100 százalékos támogatás mellett most összesen 4,5 hektáron végezhetik el.

Az egyik helyszínen egy biomosóporgyár alapterületének kialakítása történhet meg, ez az üzem 30-35 főt fog foglalkoztatni. A termékek csomagoló- és logisztikai központja épülhet meg a településen, 1 hektáros területen – ismertette.

A polgármester kiemelte: a nagyobb beruházás egy 3,5 hektáron kialakítandó épületelemgyár lesz. Itt könnyűszerkezetes épületek elemeit gyártják majd, melyekből a megrendelő által megadott helyszínre szállítva akár 3-4 nap alatt felállítják a 130-140 négyzetméteres házakat. A termelés környezetbarát technológiával valósul majd meg, az épület váza például húzott bazaltkő-huzalból, természetes alapanyagból készül majd. Fülek és Losonc után a szlovák cég harmadik telephelye lesz majd a karancslapujtői, a gyárban 70 főnek adnak majd munkát – tudtuk meg.

Karancslapujtő Község Önkormányzata nem csak az ipari területek kialakítására nyert el támogatást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programmal kapcsolatos aktuális döntési körben. Két energetikai korszerűsítés is megvalósulhat majd a településen: a művelődési házon 74 millió forintból, a községházán pedig 55,5 millió forintból valósulhat meg energetikai célú felújítás.

A biomosóporgyár a temetővel szemben, a Dobroda partján, a pálinkafőző szomszédságában található üres területen épülhet fel; az épületelemgyár pedig a Baksa útról megközelítve, közvetlenül a Dobroda hídja mellett épülhet fel, a szennyvíztisztító közelében. Előbbi terület már korábbról önkormányzati tulajdonban van, utóbbi helyszínnél előszerződés köti a tulajdonost a terület önkormányzat részére történő eladására.

A két üzemmel hosszú távra, évtizedekre terveznek Karancslapujtőn. Baksa Sándor kiemelte, hogy a cégek termelése után keletkező iparűzési adó helyben marad majd, így a többletet a település további fejlesztésére tudják fordítani.

 

(Kiemelt fotó: Lantos Tibor | www.karancslapujto.hu)