Szavazólapi sorrendet állított a választási bizottság

A mai nappal lejárt az időközi polgármester-választásra szóló ajánló aláírások gyűjtésére rendelkezésre álló időtartam. Úgy tűnik – de egyelőre még nem jogerősen –, hogy négy jelölt közül választhat majd Salgótarján.

Mint arról korábban beszámoltunk, a rendelkezésre álló idő alatt 300 ajánlást kellett a jelölteknek összegyűjteni. Ez Deme Attila független jelöltnek nem sikerült, így az ő nyilvántartásba vételét – a releváns törvényeknek és jogszabályoknak megfelelően – a szükséges számú ajánlások hiányában megtagadta a bizottság.

A jelölt ajánlásainak vizsgálatakor – melyet a Helyi Választási Irodának kellett elvégeznie – 293 aláírást találtak érvényesnek, 1 aláírás többszörös volt, 22 esetben pedig egyéb okból elutasították az ajánlást. Ez az elutasítás azonban nem jogerős, így az ő nevét is elhelyezte a Helyi Választási Bizottság a sorsolandó jelöltek között. Amennyiben a döntés jogerőre emelkedik a nyilvántartásba vétel elutasításáról, akkor a jelölt neve kimarad majd a sorrendből és előrébb kerülnek a mögötte állók a szavazólapon. A többi jelölt esetében teljesült az ajánlások számára vonatkozó kritérium.

A napirendi pontok értelmében a mai napon megtörtént a jelöltek szavazólapi sorrendjének kisorsolása. Ennek értelmében a 2016. február 28-i szavazás alkalmával az alábbi sorrendben találja majd a város lakossága a jelölteket:

A választási kampány tisztaságának megőrzése érdekében az Agria Universitas Egyesület kezdeményezésére a polgármesterjelöltek szerdán egy Választási Etikai Kódexet írnak majd alá.