Szándéknyilatkozat a felsőoktatás újraindításáról

3100.hu Fotó: Prof. Dr. Réger Mihály, az Óbudai Egyetem rektor-helyettese és Fekete Zsolt polgármester a mai sajtótájékoztatón

 

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere és Prof. Dr. Réger Mihály, az Óbudai Egyetem rektor-helyettese sajtótájékoztató keretében szándéknyilatkozatot írt alá ma délután a felsőfokú képzés salgótarjáni újraindításáról.

 

Fekete Zsolt a tájékoztatón kiemelte: a volt számviteli főiskola bezárását követően néhány éve kezdődött egyeztetés a felsőfokú képzés újbóli indításáról, mert arra igény mutatkozott. Mint fogalmazott, a hosszas előkészítési folyamat után elérkezett az idő, hogy a szándéknyilatkozat aláírására sor kerülhessen. Fekete Zsolt polgármester fontos állomáskőnek nevezte a felsőfokú oktatás újraindításának útján ennek aláírását.

 

Prof. Dr. Réger Mihály, az Óbudai Egyetem rektor-helyettese azt hangsúlyozta, hogy intézményük hosszútávú fejlesztési terveivel összhangban áll a salgótarjáni képzés elindítása, mely 2017 őszétől várható. Az azt megelőző fél évben előkészítőket szerveznek az érdeklődő diákok számára, mintegy előkészítve a magas követelményeket állító felsőfokú képzést. A rektor-helyettes a képzéssel kapcsolatban elmondta, hogy annak elindítása elsősorban a jelentkezők számától függ majd.

A mi oldalunkról ez egy komoly döntés, tisztában vagyunk a nehézségeivel. Egyfajta misszió is azonban, melyet mi tudatosan felvállalunk és ez a misszió összhangban van a már leadott intézményfejlesztési tervünkkel. Ez az intézményfejlesztési terv 5-10 éves távlatban alapvetően határozza meg az intézmény jövőjét és összhangban van a Fokozatváltás a felsőoktatásban című felsőoktatási stratégia megfelelő pontjaival is

– hangzott el Réger Mihálytól a Rádió Focus ma délutáni helyi hírblokkjában.

Annak érdekében, hogy megfelelő létszám alakuljon ki, elképzeléseik szerint a jövő tavaszi félévet előkészítőnek szánják, mely már túlmutatna a matematika és fizika tárgyakból való felkészítésen, a fiatalok egy szélesebb körű felkészítésben vehetnének részt. Kiderült: erre az időszakra egy e-learning tananyag is kidolgozásra került már.

 

3100.hu Fotó: Az Óbudai Egyetem küldöttsége és Fekete Zsolt polgármester a mai sajtótájékoztatón
3100.hu Fotó: Az Óbudai Egyetem küldöttsége és Fekete Zsolt polgármester a mai sajtótájékoztatón

 

Mint ismert, Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata 2016. márciusi ülésén szándéknyilatkozatot fogadott el arról, hogy az Óbudai Egyetem a volt Nemzeti Szociális és Családpolitikai Intézet állami tulajdonban lévő épületében létesít telephelyet felsőoktatási, kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységének megvalósítása érdekében, és a telephelyen 2017 szeptemberében elindítják a felsőoktatási szakképzést, figyelembe véve a helyi vállalatok igényeit is. A határozat szerint az önkormányzat tíz éven keresztül hozzájárul a telephely működéséhez. A most aláírt megállapodás már képzési helyként rögzíti az épületet, mint a jövőbeni intézmény konkrét helyét.

 

Fekete Zsolt közösségi oldalán az alábbi kommentárt fűzte hozzá a mai eseményhez.

Városunk egyik legégetőbb problémája, hogy főiskola híján a máshol diplomát szerző fiatalok nem jönnek vissza Salgótarjánba, vagyis az egyre súlyosbodó elvándorlás azt eredményezi, hogy egy felnövekvő diplomás generáció majdhogynem teljes egészében hiányzik a városból. Márpedig elengedhetetlen a mai rohanó, napról napra rohamtempóban fejlődő világban, hogy friss tudású fiatalok részt vegyenek a város életének alakulásában, alakításában.

 

3100.hu Fotó: Prof. Dr. Réger Mihály, az Óbudai Egyetem rektor-helyettese és Fekete Zsolt polgármester a mai sajtótájékoztatón