Számosságot és úthálózati arányt tekintve is a kedvezőbbek között a nógrádi közlekedési baleseti mutatók

Közzétette a Központi Statisztikai Hivatal a 2018-ban hazánkban történt közúti közlekedési balesetekkel kapcsolatos statisztikát. Ebből kiderül: Nógrádban történik a legkevesebb baleset és szintén megyénk úthálózatán halnak meg a legkevesebben.

A 3100.hu elemzéséből ugyanakkor az is kiderül, hogy nem csak számosságában, de az úthálózat hosszához vagy a megyében nyilvántartott személyautók számához viszonyítva is azt mondhatjuk a nógrádi statisztikai adatokról, hogy vannak a megyénktől sokkal kevésbé biztonságos területek is az országban.

Megyénk útjain 319 közlekedési baleset történt tavaly, ezek közül hat volt halálos kimenetelű, 66 pedig súlyos sérüléssel járó. Mivel Nógrádban az országos közúthálózat részét képező aszfaltcsíkok hossza a legrövidebb – mintegy 950 kilométer -, így ezek a számok önmagukban nem meglepőek. Az adott megyék közúthálózatának hosszával is összehasonlította az adatokat. Elemzésünk szerint Nógrád megyében három kilométer közútra jutott egy baleset a tavalyi évben. Ebben a tekintetben minimálisan jobb a helyzet hat megyében: Vasban, Zalában, Baranyában, Somogyban, Tolnában és Borsodban.

A súlyos sérüléssel járó balesetekből minden 14 kilométerre, halálos kimenetelűből minden 158 kilométer közútra jutott egy-egy a tavalyi évben. Mindkettő a „legkedvezőbb” mutató az ország megyéi között – előbbi kevéssel, utóbbi jelentősen megugorja a sorban következő megye arányszámát.

Ha azonban a baleseteket adott megyében regisztrált személyautók számához viszonyítjuk, már nem ilyen kedvező a helyzet, de nem is a legrosszabb. Természetesen egy adott megyében nem csak ott élők, illetve az ott működő vállalkozások és szervezetek gépjárművei közlekednek az utakon, de nagyságrendileg meghatározzák az utak forgalmát. Ebben a tekintetben a megyék között a hetedik legrosszabb a helyben nyilvántartott személyautók és a balesetek számának aránya Nógrádban.

 
Kiemelt archív fotó: Balesetben összeroncsolódott személyautó a 21-es számú főút Salgótarjánon átvezető szakaszán (MTI Fotó: Komka Péter)