Számos lehetőséget rejt a digitális világ a szenior korosztály számára

Hamarosan elérkezik Karácsony napja, melynek alkalmából meglepjük szeretteinket, barátainkat. Az idősebb korosztály számára az egyik legkedvesebb feladat az unokák megajándékozása – régebben jellemzően játékokat, könyveket, édességet vettek számukra, ők pedig sokszor különböző háztartási eszközöket, ruhaneműket kaptak családjuktól. Mára ez igencsak megváltozott, hiszen a digitális világ egyre több emberhez eljut, így sok esetben okostelefont, tabletet, laptopot vagy játékkonzolt adnak és kapnak a családtagok.

A digitális eszközök napjaikban az életünk részeivé váltak, hiszen megkönnyítik, kényelmesebbé teszik azt. Az internetet szintén egyre többen használják, akár nap, mint nap, a leghétköznapibb élethelyzetekben is. A kisebbek már beleszülettek az okos eszközök uralta világba, számukra teljesen természetes, hogyan működik egy okostelefon vagy egy számítógép.

A szenior korosztály tagjai számára viszont nem biztos, hogy ennyire egyértelmű, a digitális készségeik fejlesztése így egyre fontosabbá válik.

A közelmúltban ennek érdekében egy új kezdeményezés indult, mely során a gyermekek, unokák tanítják meg idősebb családtagjaik számára, hogyan is használják az internetet és a digitális eszközöket. A program sikerét jól mutatja, hogy az internetet használó nagyszülők, dédszülők harmada kettő, további közel egyharmada pedig három vagy annál is több internetezésre alkalmas készüléket használ. Sokak szerint az idősebbek számára a digitális képességek elsajátításához a közös tanulás a legjobb út, mely egyszerre jelent együtt töltött időt, közös fejlődést és közös szórakozást is.

Az internet számos téren megkönnyíti az idősebb korosztály életét, elsősorban a rokonokkal, barátokkal történő kapcsolattartás, az információkeresés, valamint az ügyintézés terén.

A karácsonyra, születésnapra kapott okostelefonon, tableten vagy laptopon számos feladatukat kényelmesebben, egyszerűbben, nem utolsó sorban pedig rövidebb idő alatt intézhetik el. Nem kell például többé sorban állni a postán vagy az okmányirodában, továbbá számos terméket is megvásárolhatnak az interneten, ezzel rengeteg időt, energiát és pénzt takarítva meg. Emellett zenét hallgathatnak, filmeket nézhetnek, recepteket, különböző házi praktikákat kereshetnek. Amennyiben szeretnének kimozdulni, úgy szállást foglalhatnak, koncert- vagy színházjegyet vehetnek, különböző programokat, tanfolyamokat kereshetnek, mindezt minden eddiginél egyszerűbben és gyorsabban. Nem utolsó sorban, szeretteikkel, barátaikkal akár már videóhíváson keresztül is tudják tartani a kapcsolatot, mely során nem csak hallják, látják is beszélgetőpartnerüket, így még közelebb érezhetik magukat hozzájuk.

Sokan úgy gondolhatják, hogy a világháló nélkül is teljes életet élnek, a számítógép kezelése pedig nem nekik való kihívás. Emiatt is vágott bele a Csemete CsaNa Alapítvány egy digitális szemléletformáló program végrehajtásába.

A projekt az “Online kormányzati, közigazgatási és e-egészségügyi szolgáltatások terjedésének és a digitális jólét megteremtésének elősegítése országos, illetve helyi civil és szakmai szervezetek támogatásával” című, GINOP-3.3.3-17 számú pályázati felhívás keretében valósult meg. A rendelkezésre bocsátott 17 494 830 forint támogatást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosította. Az Európai Unió támogatásával megvalósult projektről bővebben a csemete-csana-alapitvany.hu honlapon, továbbá cikksorozatunkban olvashatnak.

Ennek célja volt, hogy erősítse a digitális készségekkel nem, vagy nem kellő szinten rendelkezők digitális világ iránti nyitottságát, ösztönözze a modern, okos eszközök használatát, a meglévő IT szolgáltatások nagyobb kihasználását. Ehhez 18 hónap alatt 19 rendezvényt és egy összetett médiakampányt valósítottak meg, közvetlenül mintegy 1200 személyt, közvetetten körülbelül 75 ezer főt értek el Nógrád megye településein.

Kiemelt fotónk illusztráció! (Pixabay)