Újra megjelentek a szalakóták Nógrád megyében

Repülő szalakóta (Fotó: Horváth Tibor)

A szalakóta az 1970-es évek óta tűnt el Nógrád megyéből, mint rendszeresen fészkelő madárfaj. Az utóbbi években azonban egyre gyakrabban figyelnek meg kóborló példányokat a Zagyva és az Ipoly mentén, így reménykedni lehet abban, hogy a madárfaj újra megtelepszik a környéken.

A szalakóták megtelepedését és védelmét segítette a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által irányított, “A szalakóta védelme a Kárpát-medencében” című Life projekt is. A hat éven futó, Magyarországot és Romániát érintő program eredményeként az utolsó év költési időszakának végére 50 százalékkal növekedett a Kárpát-medencei szalakóták száma, ez hozzávetőlegesen 2000-2500 párt jelent. A projekt részeként továbbá kicserélték az elöregedett mesterséges költőodúkat: 1280 darab fabeton és ezer darab hagyományos deszkaodút helyeztek ki, ellenőriztek és tartottak karban. Ezzel stabil, hosszú távú költőhelyet biztosítottak a madaraknak három nemzeti park területén is. Sikerült feltárniuk a szalakóták vonuló- és pihenőhelyeit, valamint telelőterületét is, ebben tizenkét műholdas jeladó volt segítségükre. Megfelelő költő- és táplálkozó-területeket is alakítottak ki, ennek során sziki tölgyes erdőrészleteket állítottak helyre, visszaszorítottak inváziós fafajokat, és több mint 160 ezer facsemetét is ültettek.

A szalakóta, népies nevén kékcsóka élénk kék színű, gerle nagyságú, vonuló madár. Az elmúlt évszázadban több európai országból is eltűnt. Költőterülete Magyarországon is szűkült, napjainkban jellemzően az Alföldön és a Mezőföld déli részén fészkel. Fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 500 ezer forint.

Molnár Márton, az MME Nógrád Megyei Helyi Csoportjának munkatársa a 3100.hu-nak elmondta: Nógrád megyében is számos odút helyeztek ki a legalkalmasabbnak vélt élőhelyekre, az egyikben 2019-ben már költésbe is kezdett egy szalakótapár.

Szalakóták tojásai a mesterséges odúban (Fotó: Molnár Márton | Rollerproject.eu)
Szalakóták tojásai a mesterséges odúban (Fotó: Molnár Márton | rollerproject.eu)

Akkor a költés sajnos meghiúsult, idén azonban újra visszatértek a madarak az odúhoz. A pár július elején két tojást rakott le, amelyek közül az egyik sérült volt.

Néhány héttel később ugyanitt egy jól fejlett fiókát találtak, így ezúttal sikeres költést regisztrálhattak Nógrád megyében.

A szalakóták terjedésének az odúk kihelyezésén túl az is kedvez, hogy a legeltetett területek nagysága jelentősen megnőtt. Molnár Márton elmondta: reménykednek benne, hogy ez a mostani költés egy mérföldkő lesz, és hosszú távon egy jelentősebb populáció is kialakulhat a térségben.

 

Kiemelt fotó: Repülő szalakóta (Fotó: Horváth Tibor | rollerproject.eu)