Szakmák sorát ismerhetik meg a fiatalok az iparkamara pályaorientiációs táborában

A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (NKIK) prioritásként kezeli a fiatalok pályaorientációjának támogatását. A szervezet minden tanévben osztályfőnöki órák tucatjain, információs napok szervezésével, pályaválasztási börzékhez kapcsolódva, illetve újabban a “Szakmavilág” road show nógrádi állomásain törekszik arra, hogy az általános iskolások minél pontosabb és aktuálisabb képet kapjanak a szakmaválasztás kérdéskörét illetően. A szervezet a tanév végeztével is tovább folytatja ezen tevékenységét: most 16 fiatal táborozik szervezésükben, akik öt nap alatt hat térségbeli cégnél ismerkednek meg különféle szakmákkal – közölte a 3100.hu-val az NKIK.

Csak a “Szakmavilág” road show salgótarjáni, balassagyarmati és bátonyterenyei kitelepülései alkalmával több mint hétszáz nógrádi általános iskolás ismerkedett interaktív módon a szakmákkal a mögöttünk hagyott tanévben. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara „Szakmavilág” kamionja négy szakmacsoportot, így az építőipart, az autóipart, a vendéglátást és kreatív szakmákat mutatja be. Mindez a fiatal korosztály érdeklődésének megfelelő eszközök használatával valósul meg: őket virtuális térbe helyező ún. VR-szemüvegekkel, illetve az abban való mozgást lehetővé tevő, kézben tartott irányítókarokkal.

Mint közleményükből kiderül: a “Tájoló Hét” egy nyári pályaorientációs tábor felső tagozatos iskolások számára. A NKIK már hatodik éve szervez a nyári szünetben cégeket és vállalkozásokat, illetve segítségükkel különböző szakmákat bemutató pályaorientációs tábort. Idén 16 fiatalnak nyílik lehetősége bepillantania a munkafolyamatokba a pásztói Eglo Magyarország Kft.-nél, a salgótarjáni Inter-Etikett Nyomda Kft.-nél, a megyeszékhelyi Bayer Cukrászda és Cukrászműhelyben, a pásztói SIC Hungary Gumiipari Kft.-nél, az Észak magyarországi Regionális Vízművek Zrt. Hasznosi Víztározójánál és a Tarján Glass Kft. zagyvapálfalvai üzemében.

Az üzemlátogatások a délelőtti órákban zajlanak, a délutáni órákban pedig a témához kapcsolódó kiegészítő foglalkozásokon vehetnek részt a gyermekek, illetve ellátogatnak a salgótarjáni Pegazus Élményközpontba is. A természettudományos ismereteket játékos formában bemutató központban a repülőgép szimulátortól kezdve az okos homokozóig mindent kipróbálhatnak a fiatalok. A délutánokat mindezeken túl sport, kézműves és – szakember segítségével vezetett – önismereti foglalkozások töltik meg.

 

(Fotók: Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara)