Szabó Csaba: új alapokra kell helyezni Salgótarján fejlesztését

A Modern Városok Programról, a legnagyobb fejlesztési forrást biztosító támogatási rendszerről tartott sajtótájékoztatót Szabó Csaba, a Fidesz-KDNP salgótarjáni polgármesterjelöltje október 8-án szimbolikus helyszínen, a romos öblösüveggyár épülete előtt. A kormánypárt jelöltje kifejtette: megválasztása esetén új alapokra helyezi a Salgótarján jövőjét meghatározó fejlesztési csomagot, az ugyanis jelen helyzetben nem halad előre, nincs megfelelően kezelve a városvezetés részéről és a betervezett programelemek nem helyezik kellőképpen előtérbe a gazdaságfejlesztést.

Ez a program soha nem látott lehetőséget jelent a város számára, hiszen számos olyan beruházás valósulhat meg, amely otthonosabbá, vonzóbbá, élhetőbbé teheti városunkat – húzta alá a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje, hozzátéve, hogy a szocialista városvezetés nem tudott élni a lehetőségekkel.

Szabó Csaba kormánypárti polgármesterjelölt elmondta azt is, hogy a kormány a terveknek megfelelően befejezte a 21-es út korszerűsítését és biztosított a város számára a projektek előkészítésére egymilliárd forintot. Mindemellett két programelem lépett a megvalósítás útjára: elindult az onkológiai centrum megépítése, a főplébánia templom felújítása pedig már a végéhez közeleg.

Ezek a programok azért haladnak, mert nem a város fennhatóságában, közvetlen irányításában valósulnak meg; az összes többi projekt esetében lemaradás, elmaradás, helyben járás a meghatározó – emelte ki Szabó Csaba.

Ennek okairól kifejtette: nincs egy szakértői csapat, amely előre vinné a programot; gyenge a városvezetés érdekérvényesítő képessége; valamint mivel a programok egymásra épülnek, működik a dominó effektus, vagyis ha egy elem bedől, akkor bedől a többi is. Ez utóbbival kapcsolatban példaként hozta az egykori öblösüveggyárat: a területet előbb meg kell vásárolni, majd rekultiválni, s csak azt követően kezdődhetnek el a fejlesztések. Csak azután beszélhetünk bármilyen turisztikai, oktatási vagy gazdaságfejlesztési projektelemről, addig nem – hangsúlyozta.

Szabó Csaba kijelentette: mivel a város jövője szempontjából meghatározó jelentőséggel bír a Modern Városok Program, megválasztása esetén azonnali intézkedéseket fog tenni, hogy új alapokra helyezze azt. A kormánypártok polgármesterjelöltje példaként említette a Rákóczi út felújítását, a parkolási problémák megoldását, új iparterületek kialakítását, átfogó szociális városrehabilitációs program elindítását, a befektetés-ösztönzés előtérbe helyezését és a közműfejlesztést is.

Kezdeményezni fogom a program felülvizsgálatát, újratárgyalását, a gazdaságot előtérbe állító átalakítását. Szakmailag felkészült munkatársakat, szakértőket foglalkoztató irodát állítunk fel, mely döntő részben csak a Modern Városok Programmal fog foglalkozni. A program koordinációja nem képviselői vagy piacigazgatói szintű lesz, hanem felemeljük alpolgármesteri szintre. S végezetül: az ellenállást felváltja az együttműködés, és az érdekérvényesítés is erősebb lesz – ismertette a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje.

Salgótarján negatív spirálban van, lemaradása egyre nagyobb, ezért nincs újabb öt évünk a helyben járásra – zárta sajtótájékoztatóját Szabó Csaba.

 

3100.hu Fotó: Szabó Csaba, a Fidesz-KDNP salgótarjáni polgármesterjelöltjének sajtótájékoztatója 2019. október 8-án az egykori öblösüveggyár épülete előtt