Szabó Csaba: Salgótarján nem tud még öt évet feláldozni az idejéből

A városlakókat a Merre tovább Salgótarján? elnevezésű konzultációsorozaton megkérdezve egy általános vélemény rendre visszaköszön, miszerint Salgótarjánnak nincs újabb öt éve a helyben járásra, Salgótarján nem tud még öt évet feláldozni az idejéből, mert végérvényessé fog válni a város leszakadása – mondta Szabó Csaba, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje hétfőn Salgótarjánban, Kósa Lajossal és Skuczi Nándorral közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Szabó Csaba azt mondta, a megyeszékhelyek közül Salgótarján az egyetlen, amelynek gazdasági mutatói rosszabbak, mint a megye összességének. Bírálta, hogy bár a kormány 9,2 milliárdos uniós forrást, másfélmilliárd forintos szabad felhasználású keretet adott a városnak, és a modern városok program keretében közel 100 milliárd forintnyi fejlesztésről írtak alá megállapodást, ezek a pénzek az elmúlt öt évben nem megfelelően hasznosultak.

Beszélhetünk előkészítetlen, későn elkezdett vagy éppen túlárazott projektekről – ezek mind tetten érhetőek. Ez pedig azt eredményezi, hogy a rendelkezésre bocsátott pénzösszegek nem alapozták meg Salgótarján jövőjét. Éppen ezért nagy feladat és felelősség vár a következő önkormányzatra: helyre kell tenni a város irányítását és működését, meg kell alapozni a jövőképet és fejlődést – hangsúlyozta Szabó Csaba.

A kormánypártok polgármesterjelöltje szerint Salgótarján jelenleg egy helyben jár, az országos fejlődéshez képest pedig egyenesen lemaradóban van. Az önkormányzat teljesítménykényszere pedig oda vezetett, hogy a ciklus végén hitelekből valósítanak meg közérzetjavító beruházásokat – tette hozzá, megfogalmazva azt is, hogy a városban folyamatban lévő fejlesztések ellenére mégis azt látni, hogy a közterületek elhanyagoltak, van peremkerületeken ahol lényegében nem zajlik városfenntartási tevékenység.

Salgótarján vezetése most erre alapozza a jövőt, a város romjain akarnak jövőt építeni, de ezt így nem lehet megtenni. Először rendet kell tenni, biztosítani az itt élőknek a normális életkörülményeket és a megélhetést, aztán ha rendet tettünk, arra lehet fejlődő várost alapozni – jelentette ki Szabó Csaba.

Skuczi Nándor, a Nógrád megyei önkormányzat elnöke arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy szeretnék folytatni az elmúlt években végzett munkát; a Területi Operatív Program keretében több mint 41 milliárd forint értékben osztottak el forrásokat. Kiemelt célnak nevezte, hogy az itt élők boldogulhassanak, teljes értékű életet élhessenek. Mint mondta, ennek rendelik alá az eszközöket, az elmúlt években pedig kézzelfoghatóan is megjelentek a fejlesztések a nógrádi településeken. Elmondta, az október 13-án döntő választópolgároknak a Fidesz-KDNP az összefogást, az értékelvűséget és a versenyképességet ajánlja.

 

Kósa Lajos: a Fidesz-KDNP a teljesítményre alapozva kéri az emberek bizalmát

A Fidesz-KDNP a teljesítményre alapozva kéri az emberek bizalmát az önkormányzati választáson, mert összefogva, a kormány vezetésével elérték, hogy a gazdaság növekedése és a családtámogatási rendszer a legjobb az Európai Unióban, míg 2010-ben 3,2 millióan dolgoztak, ma már 4,7 millióan – mondta Kósa Lajos Salgótarjánban. A Fidesz-KDNP önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke hozzátette: ezzel szemben az ellenzék azért kéri a szavazatokat, mert el akarják törölni Orbán Viktor rendszerét.

Kósa Lajos szerint az ellenzék nem építeni akar, hanem harcolni. Aki háborúzni akar a magyar kormánnyal, az csatatérré akarja változtatni a városát – mondta, hozzátéve, hogy mindenki eldöntheti, melyiket választja. “Mi szeretnénk Szabó Csaba polgármesterjelölttel és a Fidesz-KDNP vezette Nógrád megyei önkormányzattal összefogva fejleszteni, szépíteni ezt a gyönyörű megyét” – fogalmazott.

Kósa Lajos kitért Fekete Zsolt és további ellenzéki városvezetők, polgármesterjelöltek brüsszeli útjára is. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: nincs ilyen típusú támogatási programja az EU-nak, nem csak Salgótarjánnak, de Lisszabontól Helsinkiig semelyik európai városnak nem kínál olyan programot az unió, hogy “hagyd ott a nemzeti fejlesztési kereteket, gyere Brüsszelbe és majd kitömünk pénzzel”. A kampányfőnök egyben “vak sületlenségnek” nevezte az autonóm, önellátó Salgótarján ideáját.

Újságírói kérdésre megerősítette: ezzel az erővel mehetnének a városvezetők az IMF-hez vagy akár Kínába is, de “még az Eurojackpot is hamarabb bejön. Persze ez nem életbiztosítás, mi éppen ezért inkább a munkában hiszünk” – tette hozzá.

Kósa Lajos a pártszövetség Nógrád megyében induló polgármesterjelöltjeinek tartott fórum előtti sajtótájékoztatón, a jelöltállítás határidejének lezárulta után ismertette: országosan 1200 polgármesterjelöltjük van, ami azt jelenti, hogy az önkormányzatok 37 százalékában indítanak jelöltet, de ezeken a településeken összesen 7,8 millióan élnek. A Fidesz-KDNP 6500 önkormányzati képviselőjelöltet is indít. Mint mondta, Nógrád megye 131 települése közül 95 helyen indul jelöltjük a szövetség színeiben vagy támogatásával.

Kitért arra is, hogy bár az ellenzék meghirdette “a nagy összefogást”, a 169 tízezer lakos fölötti településen csak 53-ban van bármifajta együttműködés, az eredeti célkitűzést – hogy jelöltjeik nem versengenek egymással – pedig csak 31 helyen tudták megvalósítani, ami 18 százalékos eredmény, és az iskolában egyes alának felel meg.

 

MTI nyomán / 3100.hu Fotók: Skuczi Nándor, a Nógrád megyei önkormányzat elnöke, Szabó Csaba, a kormánypártok salgótarjáni polgármesterjelöltje és Kósa Lajos, a Fidesz-KDNP önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke hétfői, közös sajtótájékoztatójukon