Szabó Csaba nyilvános vitára hívta Fekete Zsoltot

Meggyőződésem, hogy Fekete Zsolt és csapata nem tudja kisegíteni a várost a jelenlegi mélységből, sőt, nem tudják megvalósítani a Modern Városok Programot sem úgy, hogy az valóban az itt élők hasznára váljon – mondta Szabó Csaba, a Fidesz-KDNP salgótarjáni polgármesterjelöltje pénteken, a városháza előtt tartott sajtótájékoztatóján.

A kormánypárti polgármesterjelölt véleménye szerint a tavaszi EP-választásokon súlyos vereséget szenvedtek Salgótarjánban a helyi baloldali pártok és a Jobbik, ezen pártok vezetői kommentár nélkül hagyták az eredményeket, “tulajdonképpen eltűntek a választók elől”. A polgármester is legtöbbször csak zárt körben jelenik meg, az önkormányzati választás kampányában azonban a várost elöntötték Fekete Zsolt és képviselőjelöltjeinek plakátjai – tette hozzá.

Szabó Csaba kitért rá: a hónapokkal ezelőtt elindított, Merre tovább Salgótarján? elnevezésű konzultációsorozat részeként több ezer ember véleményét ismerte meg és alakította eszerint választási programjának részleteit. Úgy fogalmazott: az emberek örülnek, ha meghallgatják véleményüket; de kíváncsiak is, hogy hová tűnt a szocialista polgármester és mi a terve a várossal.

Szabó Csaba úgy fogalmazott: Salgótarjánnak nincs újabb öt éve a helyben járásra és a leszakadásra. A kormánypártok polgármesterjelöltje felszólította Fekete Zsoltot, hogy mondja el nyíltan szándékait, mondja el pontosan milyen ígéreteket hozott Brüsszelből, miből kívánja visszafizetni a két év alatt felhalmozott milliárdos hitelt, a faültetésen kívül mit szeretne kezdeni Salgótarjánnal.

Nyílt vitára hívom ki az MSZP-s Fekete Zsolt polgármesterjelöltet, hogy szembesítsem mindazzal a szemfényvesztéssel, amivel az utóbbi hónapokban megtévesztik az embereket, szembesítsem az elmúlt öt év semmittevésével és elhibázott döntéseivel.

Szabó Csaba hozzátette: a vitára való felhívást eljuttatták az MSZP helyi irodájához, a maga részéről bárhol és bármikor készen áll arra, hogy lefolytassák a vitát Salgótarján elmúlt öt évéről és jövőjéről.

 

Szükséges a Modern Városok Program felülvizsgálata

A sajtótájékoztatót követően Szabó Csaba a Modern Városok Program kapcsán tett kijelentésével kapcsolatban kérdésünkre elmondta: a több tíz milliárd forintos kormányzati támogatás felhasználását előirányzó együttműködést Salgótarján érdekében újra kell tárgyalni, ugyanis véleménye szerint annak számos eleme “gödörbe került”, a programon belül csak az önkormányzaton kívüli elemek haladnak. Szabó Csaba úgy fogalmazott: a város “kis túlzással romokban van, ezekre a romokra pedig nem lehet jövőt építeni”.

Arra a kérdésre, hogy megvalósítható-e a megállapodás újraírása, Szabó Csaba azt mondta: Gyopáros Alpárral folytatott egyeztetése során a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos megerősítette, hogy ez lehetséges és erre nyitott is annak érdekében, hogy Salgótarján érdekeit valóban szolgáló fejlesztések valósuljanak meg.

Szabó Csaba azt mondta: a megállapodás hangsúlyát a gazdaságfejlesztés és teljes körű szociális városrehabilitáció irányába tolná el, de a megállapodásból nem maradhatott volna ki a salgótarjáni ivóvízhálózat teljes körű felújítása sem, hiszen helyi útfejlesztésekben csak ezt követően lehet gondolkodni. A polgármesterjelölt kitért “a város testén sebként éktelenkedő, barnamezős iparterületek” mielőbbi felszámolása és ezek rekultivációjának szükségességére is.

 

3100.hu Fotók: Szabó Csaba, a Fidesz-KDNP salgótarjáni polgármesterjelöltjének sajtótájékoztatója a Városháza előtt, 2019. szeptember 27-én