Szabadidősporttal az egészségfejlesztésért – A salgótarjániak és a somoskőújfaluiak vevők a lehetőségre

Hozzájárulni a napi fizikai aktivitási szint és így a mozgásmennyiség növeléséhez, közvetetten a népegészségügyi kiadások csökkenéséhez, fejleszteni a felnőtt lakosság prevenciós célú egészségfejlesztését a szabadidősport segítségével – ez azoknak a projekteknek a célja, melyek országszerte elindultak az idei évben. Salgótarjánban és Somoskőújfaluban a Tarjáni Szabadidősport Klub koordinálja a kezdeményezést, ami az első tapasztalatok szerint igen sikeres volt – nagyon sokan kezdtek el napi szinten mozogni és maradt ez életük része az ingyenes programrészt követően is.

Czene Attila, a projektet országosan vezénylő Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke korábban ismertette: másfél év alatt mintegy 850 sportos programot valósítanak meg országszerte. Céljuk, hogy ezen programok segítségével Magyarország kevésbé fejlett régióiban is javuljon a lakosság életminősége, az egészségtudatos személet, valamint egységes szakmai elvek mentén valósuljon meg egészségfejlesztő testmozgás és szabadidős program. Mindezek alapján elsősorban a szabadidősportot nem folytató személyekre és közösségekre fókuszálnak a megvalósítók és a projektbe bevont edzők.

Támogatott program lévén a résztvevők heteken keresztül ingyenesen látogathatták a megadott órákat és így lesz majd ez a következő turnusban is, a három őszi hónap során. Salgótarjánban és Somoskőújfaluban jóga, szenior jóga, funkcionális köredzés, alakformálás, továbbá társastánc és falmászás volt (és lesz) a repertoár.

A program első néhány hónapját követően arra voltunk kíváncsiak, mennyire volt minderre vevő a salgótarjáni és somoskőújfalui lakosság. A 3100.hu megkeresésére Jenei Krisztina salgótarjáni aerobik edző elmondta, hogy Somoskőújfaluban tartott zsírégető, alakformáló órájának közönsége kisebb részben a helyiek által, nagyobb részt azonban salgótarjániakkal (elsősorban a Beszterce-lakótelep környékén élőkkel) bővült.

Somoskőújfaluban 6 éve tartok ilyen és hasonló órákat, így érdekes tapasztalat volt az, hogy nem elsősorban a régi tagok ismerőseivel bővült a vendégkör, hanem jellemzően olyanokkal, akik elsősorban a közösségi oldalakról értesültek a lehetőségről. Az újonnan becsatlakozók jelentős része beilleszkedett, továbbra is csoport tagja maradt az ingyenes időszak után is, a „lemorzsolódás” minimális volt. Azt látni, hogy a program által biztosított ingyenesség nagyon jó kezdő lökésnek bizonyult, hiszen költség nélkül és hosszú távon lehetett megismerkedni az óráimmal és magával a rendszeres mozgással – ismertette tapasztalatait Jenei Krisztina.

Ha aerobikról és mozgásról van szó, Varga Sándorné Arit Salgótarjánban senkinek nem kell bemutatni, így nem volt kérdés, hogy ő is bekapcsolódott a programba. Megkeresésünkre elmondta, hogy esetében is igen nagy népszerűségnek örvendett a program. Ezt talán az jelzi a legjobban, hogy az elmúlt időszak óráira szinte folyamatosan feliratkozási sorrendben lehetett bekerülni. A korlátozott létszám oka az volt, hogy az általa tartott funny jump órák eszközigényesek, melyekből a rendszeresítettnél többet már nem lehetett bezsúfolni a belvárosi Mozgásstúdióban. Becslései szerint csak hozzá és csak erre az edzésformára mintegy 15 új személy jár rendszeresen. Hozzátette: a beszámolók szerint – ahogyan Jenei Krisztina esetében – nála is leginkább a közösségi oldalakon megjelent felhívások eredményeképpen csatlakoztak be az edzéssorozatba.

#BeActiveNight. Ezzel az elnevezéssel rendezik meg Salgótarjánban is azt az eseményt, amelyen egy este alatt a program adta összes lehetőséget ki lehet majd próbálni. 2018. szeptember 29-én este a salgótarjáni Fitness Le Coin termeiben összpontosulnak majd a mozgásformák. A további részleteket a program időpontjának közeledtével ismertetik majd a szervezők.

A jógaoktatók tapasztalatai a fentiektől némileg eltérőek voltak, ennek oka azonban nem kapcsolódott szorosan a programhoz. Gracza Maja azt emelte ki a 3100.hu megkeresésre, hogy a jógacsoportok indulásánál mindig magasabb létszámok jellemzőek, mint több hónappal később. A lemorzsolódás oka jellemzően, hogy a jóga iránt érdeklődők általában azt várják, hogy nagyobb szerepet fog kapni a foglalkozás mozgást érintő része, a hangsúly viszont itt azon van, hogy a mozgáson és „testen keresztül” zajlik a belső feltárása, a jóga lényege. Azt azonban hangsúlyozta, hogy talán éppen az ingyenes lehetőségek sarkalltak sokakat arra, hogy a program részeként kipróbálják a jóga órákat. Gracza Majánál ötvenen kóstoltak bele a jógába, akik közül az általános tapasztalatoknak megfelelő számban vesznek részt a mai napig az órákon.

Az országos program szeptember elejétől november végéig újra kínál majd szakképzett oktatók által vezetett, ingyenes mozgáslehetőséget Salgótarján és Somoskőújfalu lakosságának.