Suszter, maradj a kaptafánál!

 

A Füleki Vármúzeum várja az érdeklődőket a kassai Kelet-szlovákiai Múzeum “Suszter, maradj a kaptafánál!” című kiállításának megnyitójára.

 

A kiállításmegnyitóra 2016. október 14-én 17 órától kerül sor a Városi Honismereti Múzeum galériájában. A kiállítás bemutatja a kassai cipész és csizmadia mesterség történetét a középkortól egészen a 20. századi hagyományokig. A bemutatásra kerülő gazdag anyagban többek között megtalálhatóak kiváltságlevelek, céhbehívó táblák, vándorkönyvek valamint céhek és mesterek pecsétjei.

Nem hiányoznak azonban a legrégebbi kassai lábbelik máig fennmaradt darabjai a 14. század végéről és egy 15. századi csizma maradványai sem. A tárlat nagy részét viszont a 20. század első feléből származó cipészszerszámok alkotják – sörték, kalapácsok, illetve a cipők és csizmák készítésénél használt kaptafák. A 2016. december 9-ig megtekinthető kiállítást a tárlat kurátora, PhDr. Dárius Gašaj, a Kelet-szlovákiai Múzeum régésze nyitja meg – tájékoztatta a 3100.hu-t a Városi Honismereti Múzemot is működtető Füleki Vármúzeum.