Sűrű köd kísérheti a pénteki nap egy részét Nógrádban

Az ország nagy részére figyelmeztetést adott ki a tartós (hat óra időtartamot meghaladó), sűrű köd veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az MTI-hez csütörtökön este eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták: a péntekre virradó éjszakai órákban elsősorban a Dunától keletre, illetve északon terjeszkedik ismét a köd, amelyet helyenként zúzmaralerakódás, kisebb körzetekben esetleg szemcsés hó kísérhet.

Pénteken napközben elsősorban Észak-Magyarországon egész nap makacsul tarthatja magát a köd, illetve a rétegfelhőzet. A veszélyjelzés szerint a környező területekkel egyetemben Nógrádra is kiadták a figyelmeztetést.

A ködös, párás időjárás nem sok jót ígér a légszennyezettséget tekintve. A Nemzeti Népegészségügyi Központ közösségi oldalán csütörtökön azt közölte: négy városban egészségtelennek minősítették a levegőt, további öt helyen pedig – köztük Salgótarjánban – kifogásoltnak számít a levegő minősége.

A szálló por koncentrációja a salgótarjáni mérőállomáson az újév első óráiban mutatott kiemelkedően magas értéket, azóta összességében a szmogriadó legalacsonyabb, tájékoztatási fokozatának szintje alatt mozog. A salgótarjáni mérőállomás adataiból jól kiolvasható, hogy az elmúlt napokban a derült délelőttökön tudott “megtisztulni” a völgy levegője.

 

Kiemelt archív fotó: Szmog Salgótarjánban (Fotó: MTI / Komka Péter)