Súlyosodik a vírushelyzet Balassagyarmaton

Balassagyarmat belvárosa (MTI Fotó: Komka Péter)
Balassagyarmat belvárosa (Archív fotó: MTI/Komka Péter)

Tovább romlott a járványhelyzet Balassagyarmaton, a vírus számos intézményben megjelent és egyre többen vannak hatósági házi karanténban is – számolt be minderről a város polgármestere. Csach Gábor 99. veszélyhelyzeti közleményében ismertette, hogy a szerdai adatok szerint a városban 279 fő volt házi karanténban, utoljára novemberben volt ilyen magas ez a szám.

A Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézetben is növekszik a koronavírusos betegek száma, ráadásul közülük egyre többen kerülnek súlyos állapotba. Számos városi intézményben is megjelent a vírus: többek között bezártak hét óvodai csoportot, karanténba került hét teljes általános iskolai osztály, illetve több más diák és pedagógus, valamint a földhivatal is zárva tart a dolgozók megbetegedése miatt.

Az a szülő, aki meg tudja oldani gyermeke felügyeletét, most jó lenne, ha egy-két hétig nem vinné gyermekét se bölcsődébe, se óvodába, se iskolába – kérte a balassagyarmatiaktól Csach Gábor, hozzátéve, hogy az iskolákban igazolásként elfogadják a “szülői féltés” okot.

A polgármester kiemelte: a helyi gyermekorvosok tájékoztatása szerint egyre több 14 év alatti gyermek jelentkezik náluk, akik később pozitív tesztet produkálnak, míg az első és második hullámban ez nem volt jellemző. Ezért Csach Gábor újabb intézkedéseket hozott, egyebek mellett ismét rendszeres szűréseket tartanak az intézményekben, további védőeszközöket, fertőtlenítőket szereznek be, szigorítják a belépést, szükség esetén pedig otthoni munkavégzést rendelnek el. Fertőtlenítik továbbá a bölcsődéket, óvodákat, a város üzleteit pedig arra kérik, hogy a beléptetési és fertőtlenítési szabályokra még inkább figyeljenek oda.

 

Kiemelt archív fotó: Balassagyarmat belvárosa (Fotó: MTI/Komka Péter)