Súlyosították az újszülöttjét megölő mihálygergei nő büntetését

A Nógrád Megyei Főügyészség fellebbezése nyomán a Fővárosi Ítélőtábla súlyosította annak a nőnek a büntetését, aki 2017. februárjában megölte újszülött gyermekét.

A Balassagyarmati Törvényszék idén áprilisában hozott ítéletet a nő ügyében, aki a szülés után otthonában megölte az újszülöttet, a gyermeket egy dobozba tette, letakarta, majd a holttestet megkísérelte elégetni. A bíróság első fokon eshetőleges szándékkal elkövetett emberölés bűntette miatt 6 év fegyházbüntetést szabott ki a nővel szemben, és ugyancsak 6 évre eltiltotta őt a közügyek gyakorlásától. Az ítélet elleni fellebbezésében a Nógrád Megyei Főügyészség a büntetés súlyosítását indítványozta. A másodfokú bíróság elfogadva az indokolását megállapította, hogy az anya egy nedves ágynemű darabbal lefedve gátolta az újszülött légzését, így szándékos, céltudatos tette vezetett az újszülött halálához, cselekménye nyomait pedig igyekezett eltüntetni.

Mindezek alapján a másodfokú bíróság arra a következtetésre jutott, hogy a vádlott nem eshetőleges szándékkal követte el a bűntettet, a következményébe ugyanis nem csupán belenyugodott, az újszülött halálát nem csak mulasztással, hanem aktív magatartással idézte elő.

Emiatt az ítéletet megváltoztatva, egyenes szándékkal elkövetett emberölés bűntette miatt a szabadságvesztést 7 év 6 hónapra súlyosította – közölte a Nógrád Megyei Főügyészség.

 

Kiemelt archív fotó: Helyszínelés Mihálygergén 2017. februárjában (Fotó: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság)