Stromfeldes versenyző a szakemberek európai döntőjében

A salgótarjáni Miklós Ádám képviseli Magyarországot a EuroSkills-en a víz-, gáz- és fűtésszerelők versenyében. A Stromfeldben végzett, gépgyártás-technológiát tanult diák már eddig is szép eredményeket ért el a szakmájában, ennek köszönhetően jutott ki tavaly Abu Dzabiba, a szakmák olimpiájára. A WorldSkills versenyen szerzett tapasztalata komoly támogatást jelenthet számára az európai döntőben. Ráadásul Ádám felkészülését most több szakember és – akár egy világsztár sportolónál – még pszichológus is segíti.

A EuroSkills, vagyis a fiatal szakemberek Európa-bajnoksága, látványos bemutatója a szakmáknak és a legfrissebb európai fejlesztéseknek. Ez tulajdonképpen a WorldSkills világversenynek, a szakmák olimpiájának az európai változata, amelyet a WorldSkills Europe szervezet tagállamainak egyikében kétévente rendeznek meg. A jelentős nemzetközi szakmai eseményen a kontinens legfelkészültebb fiatal (25 év alatti) szakemberei versenyeznek egymással az Európa legjobbja címért. Minden ország egy versenyzőt vagy versenyzői csapatot nevezhet szakmánként, egy versenyző csak egy EuroSkills versenyen indulhat. A háromnapos verseny lehetőséget biztosít kiállításokra, konferenciaprogramokra és egyéb szakmai rendezvényekre, a kísérő rendezvényeket az európai ipar képviselői, állami szervezetek, s a szakképzésben érintett felek a nemzetközi tapasztalatcserére és kapcsolatépítésre is felhasználják.

Az idén szeptember 26. és 28. között Budapesten megrendezendő verseny házigazdájaként a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara nem csupán a vendéglátásra, de a hazánkat képviselő versenyzők felkészítésére is komoly figyelmet fordít. Ádámot is ösztöndíjjal támogatják, remek gyakorlati helyen készülhet a versenyre, a szükséges anyagokat pedig a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum biztosítja a számára.

Történetének legnagyobb nemzetközi rendezvényére készül a Hungexpo, a szakmák Európa-bajnokságára csaknem 100 ezer látogatót várnak – közölte a Hungexpo Zrt. az MTI-vel. A budapesti döntőn 28 ország 600 versenyzője méri össze tudását 37 szakmában 500 szakértő és zsűritag előtt. A EuroSkills nemcsak a főváros számára kiemelt jelentőségű, hanem országimázs formáló rendezvény is, a résztvevők és szponzorok csaknem 20 ezer vendégéjszakát töltenek majd el Budapesten – tájékoztatott a társaság. A közleményben a Hungexpo hangsúlyozta, kiemelten kezeli az EuroSkills rendezvényt, amely a vásárközpont teljes területét, vagyis 6 pavilonban és egy rendezvénysátorban, összesen csaknem 60 000 négyzetmétert foglal el.

Ganczer Gábor, a cég vezérigazgatója a közleményben elmondta, a verseny budapesti megrendezését még 2013-ban kezdeményezték a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen. Négy év előkészítő munka után, most is több százan dolgoznak azon, hogy a nagy presztízsű eseményt sikerre vigyék. A verseny a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban bárki számára díjmentesen látogatható lesz előzetes regisztrációt követően.

Miklós Ádám a 3100.hu-nak elmondta: a versenyen várható feladatokról előzetesen tájékozódhattak, ám ettől legalább harminc százalékban eltérésre kell majd számítani. A háromnapos küzdelemben előre láthatóan 18 órát kapnak a szerelésekre, a gyakorlófeladatok többségét neki már sikerült 12 óra alatt elvégeznie. Amiben úgy érzi, hogy igazán jó, az a csövek hajlítása és a forrasztás, ezeket naphosszat gyakorolja. Abu Dzabiban tavaly még sokkal kevésbé volt felkészült, olyan technológiákkal találkozott, amelyek nem szerepeltek a korábbi tananyagában. Most úgy érzi, magabiztosabban versenyezhet. A magyar csapatot egyébként team-leader-ek is segítik, egyebek közt sportpszichológusi támogatást kapnak, esténként pedig a szakmák képviselői összejönnek, s igazi csapatként erősítik egymást.

 

Pályaív

Miklós Ádám 1996. január 19-én született, Salgótarjánban, szülővárosában járt általános iskolába. Gagarinos diákként néhány évet kosarazott Öcsi-bácsi csapatában, sítáborokból is emlékezhetnek rá sokan, s trombitás édesapja nyomdokaiba lépve a zeneiskolában is eltöltött jó néhány esztendőt. Szabó István tanár úr segítségével a furulya, majd a trombita lett a hangszere, aztán még pár évet gitározott is. Versenyző alkat, így a futballtól a futáson, kerékpározáson át Kovács Bendegúzzal és Tari Csabával a motorozásig belefogott sok mindenbe, ami versenyzési lehetőséget biztosított a számára. Ugyan az idén már csak néhány futamon indult el, mert nem kockáztathatja, hogy az EuroSkills-re sérülten kelljen odaállni, (a ceredi OB-futamon azért így is harmadik helyet szerzett) négy évvel ezelőtt azonban a tömegsport kategóriában országos elsőségre tett szert, így a következő évet már a profi motorosok között folytatta.

Ádám a Stromfeldben érettségizett, nyelvi előkészítős osztályban gépgyártás-technológiát tanult. Szenvedélyesen szereti Salgótarjánt, úgy érzi, hogy az itt élő barátaira, egykori iskolatársaira húsz év múlva is számíthat, s alig várja, hogy visszajöjjön. Elmennie is csak azért kellett, mert a GT-ben akkor épp nem indult épületgépész technikusi képzés. Ezt a tudást már egy budapesti szakiskolában kellett megszereznie. Kollégistaként, egy nyolcágyas szobában Ádám ott is barátokra talált.

 

Vissza a gyökerekhez

Bozó János, a Salgótarjáni Szakképzési Centrum Stromfeld Aurél Gépipari, Építőipari és Informatikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája igazgatója öt éven át osztályfőnökként kísérte figyelemmel Miklós Ádám dolgait. Vezéregyéniségként emlegeti, amikor róla kérdezzük, mert bár az első években nem úgy tűnt, hogy ő “a lesz legélesebb kés a fiókban”, diáknapokon mindig számíthatott rá. Ha valami rendkívüli esemény történt a suliban, abban Ádám általában benne volt, de ha szereplésre került sor, bevállalt bármit, s biztos, hogy színpadra került. A szalagavatójukra pedig még egy remek filmet is készített. Csibészségeinek kezdetben nem volt határa, tanárainak jóindulatát leginkább az evezőstáborokban és a sítáborokban tudta elnyerni. Ha akkori énjére visszagondol, azt tényleg maga sem hitte volna, hogy pár évvel később sokkal érettebb fiatalemberként a nemzeti válogatott színeiben képviseli majd szakmáját és tulajdonképpen nemhogy Salgótarjánt, de Nógrád megyét, sőt Magyarországot.

Ádámra nyilván büszkék a szülei, édesapja különösen, hisz nem csak a síelésben, a trombitálásban vagy a cross-motorozásban tartott vele a fia, de a szakmában is az általa taposott úton indult el. A Salgó-kapunál lévő, a nagypapa által alapított Miklós és Társai Kft.-ben ugyanis vele már a harmadik generáció nő bele a munkába.

 

Szurkoljunk, biztassuk!

Elveszettnek éreztem magam tavaly Abu Dzabiban – vallja be az egyébként magabiztos Miklós Ádám, amit mintha megéreztek volna a szülők, saját költségen kiutaztak az arab országba, hogy meglepetést szerezzenek a fiuknak. A verseny utolsó perceire értek oda.

Most, ismerve mennyi munkát tett abba, hogy a szakképzés európai versenyében szép eredményt érjen el nem csak magának, de egykori iskolájának, Salgótarjánnak, a nógrádi szakképzésnek és Magyarországnak, megérdemli a biztatást. No, nem feltétlen a Hungexpo-n tartandó versenyen, hangos bekiabálással (egyébként is fülvédőben dolgozik, hogy kizárjon minden zavaró körülményt), de lájkokkal, kommentekkel, megosztásokkal, a közösségi oldalakon bíztató szavakkal segíthetjük őt. Drukkolhatunk a minél jobb eredményéért, de legfőképp azért, hogy miként azt tervezi, még egy további év iskolai és műhelygyakorlatot követően, amikor is a hűtő-, klíma és hőszivattyú rendszerek szerelését tanulmányozza, hazajöjjön, hogy erősítse a családi vállalkozást. S ha e szakmában keresünk majd szakembert, bizalommal fordulhassunk hozzá.

 

(Fotók: Hatlaczki Balázs)