Testközelből tekintheti meg a közönség a Stílusgyakorlatokat

Jakab Csaba, Marjai Virág, Albert Péter és Bakos-Kiss Gábor a Stílusgyakorlatok című előadás próbáján, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházban (Fotó: MTI/Komka Péter)

A Zenthe Ferenc Színház következő, évadbeli második premierje egy egyszerű, mindennapi történetet dolgoz fel számtalan stílusban. Ezek mindegyike más-más szemszögből mesél a nézőnek, hozzátéve, vagy épp elvéve belőle egy kicsit. Nem sokat, csak éppen annyit, hogy az egyszerűnek hitt esemény összetettebb legyen annál, mint amilyen valójában. Hogy mi is történt az ötös buszon azzal a hosszú nyakú pasassal, talán azért a végére kiderül majd.

A Stílusgyakorlatok első, 1982. október 23-i hazai bemutatója a magyar színháztörténet egyik legsikeresebbje volt. Ezt talán alátámasztja az a tény is, miszerint a darabot a premierben szereplő hármas – Bán János, Dörner György és Gáspár Sándor – aztán több mint hatszáz alkalommal játszotta, bő 30 éven át. Gáspár Sándor egy interjúban élete legsikeresebb szerepének és darabjának jellemezte a Stílusgyakorlatokat. A hétköznapi történet 99 variációból álló értelmezését azóta sokan, sokféleképpen válogatva vitték színre. Most a Zenthe Ferenc Színház is bemutatja a maga verzióját, a történet megismerésének érdekében 30 – komikumokkal bőven teleszórt – aspektusból rakhatjuk majd össze a mozaikokat Gerendás Beáta rendezésében.

A történet szerint az ötös buszon ülünk, csúcsforgalomban. Huszonhat éves forma pasas, fején puhakalap, a szalag helyett paszománnyal; hosszú nyak, mintha kinyújtották volna. Utasok szállnak le és föl, a pasas pedig rátámad az egyik mellette állóra. Azt veti a szemére, hogy meglöki őt, valahányszor ott megy el valaki. Nyafogós hang, de szeretne keménynek hangzani. Megürül egy ülőhely, a pasas odaront. Két óra múlva újra találkozhatunk vele a Római téren, a Szent Lázár pályaudvar előtt. Egy barátjával beszélget, aki azt mondja neki: “Még egy gombot kellene felvarratnod a felöltődre.” Megmutatja, hogy hová (a hajtókára bök) és miért. Lényegében ennyi Raymond Queneau Stílusgyakorlatok című művének története.

A vígjáték lényege, hogy mindezt más és más szemszögből, akár százféleképpen is elő lehet adni, no pláne ezerféleképpen lehet érteni.

Bakos-Kiss Gábor, Marjai Virág és Albert Péter a Stílusgyakorlatok című előadás próbáján, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházban (Fotó: MTI/Komka Péter)
Bakos-Kiss Gábor, Marjai Virág és Albert Péter a Stílusgyakorlatok című előadás próbáján, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházban (Fotó: MTI/Komka Péter)

A salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház évadbeli második premierje, a Stílusgyakorlatok ezek közül mutat be jó párat, kifejezetten szórakoztatás célzattal; Marjai Virág, Jakab Csaba, Bakos-Kiss Gábor és Albert Péter szereplésével. Vers mindenkinek, híradó, Elemi ösztön – hogy hogyan is jönnek ezek a Stílusgyakorlatokhoz, az testközelből fog kiderülni, hiszen ezúttal a közönség is a színpadon foglal majd helyet. Az előadást 2019. október 14-18. között összesen nyolc alkalommal játsszák 18 és/vagy 20 órától kezdődőn a Zenthe Ferenc Színház különböző bérleteinek részeként, de az előadásokra – a hétfő 18 órai kivételével – még szólójegyek is válthatóak.

 

Kiemelt fotó: Jakab Csaba, Marjai Virág, Albert Péter és Bakos-Kiss Gábor a Stílusgyakorlatok című előadás próbáján, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházban (Fotó: MTI/Komka Péter)