Sportos Egészségnap: ahol mindenki mosolyogva fáradt el

V. Salgótarjáni Sportos Egészségnap és Gasztro Nap (Fotó: Tarjáni Szabadidősport Klub | Blayer Viktória / Blayer Ádám)

 

A hétvégén immáron sorrendben ötödik alkalommal rendezte meg a Tarjáni Szabadidősport Klub a Salgótarjáni Sportos Egészségnapot, és ebben az évben immáron egyben Gasztro Napot. A térség lakosságszámához viszonyítva ismét az év egyik legnépszerűbb salgótarjáni sporteseményként rögzíthetjük magunkban a hétvégén lebonyolított programot: 1300 résztvevőt regisztráltak.

 

A menetrend a “szokásos” volt: szombaton a sportcsarnokban a központi program zajlott, a külső helyszíneken pedig vezetett gyalogos túrát és kosárlabdatornát szerveztek a csatlakozó szervezetek. Vasárnap futóverseny és országúti kerékpározás zárta a két nap repertoárját.

 

Sportnap minden korosztálynak

A sportcsarnoki eseményen az idei évben azt a változást tapasztaltuk, hogy a szépkorú hölgyeket immáron az urak is elkísérték – hiszen a különböző fitnesz órák és foglalkozások nem csak a fiataloknak és az aktív felnőtt korosztályoknak szóltak. Az idősebbek természetesen idén is kifejezetten nekik összeállított, nem mellesleg akár otthon is végezhető gyakorlatokkal mozgathatták meg magukat.

A sportcsarnok küzdőterén közel hét órán keresztül zajlott az összesen nyolc mozgásformára épített órasorozat: kangoo, köredzés, fitfight, afrodance, capoeira, zóna edzés, gerincgimnasztika és pilates volt a sorrend a városban jól ismert és kedvelt edzők, illetve országosan is ismert óraadók közreműködésével. Amíg a küzdőtéren egy-egy óra alkalmával akár háromszázan is bekapcsolódtak egyszerre, addig a kistermekben jellemzően 20-40 fős csoportokban zajlottak az események. Az alsó folyosón egész nap walkenergie és spinning órákat adtak az edzők, külön termet kaptak a jóga és pilates órák, a zumba és a gymstick, a különböző térápiás és masszázs-módszerek, illetve az egészségügyi szűrések. Az idei évben az UNIQA is részt vett a programban: ingyenes lehetőséget biztosítottak a résztvevőknek fizikai állapotuk felmérésére. A Quasimodo Fitness idén is erő- és állóképességi versenyt rendezett a csarnokban.A felső folyosón kapott helyet a jellemzően helyi termékeket kínáló “gasztro-szekció”. Kóstolni lehetett pestokat, lekvárokat, a standoknál hidegen sajtolt olajak, paleo édességek, sajtok, mézek, borok várták az érdeklődőket – szinte minden esetben helyi előállítók jóvoltából.

 

V. Salgótarjáni Sportos Egészségnap és Gasztro Nap (Fotó: Tarjáni Szabadidősport Klub | Blayer Viktória / Blayer Ádám)
V. Salgótarjáni Sportos Egészségnap és Gasztro Nap (Fotó: Tarjáni Szabadidősport Klub | Blayer Viktória / Blayer Ádám)

 

A sportcsarnok küzdőterén az órák közötti negyedórás pihenők alatt táncbemutatókat lehetett szemlélni. A helyi Savaria és a Medalion táncosain, mint állandó fellépőkön túl idén a Britain’ Got Talent főműsorába is bejutó gödöllői trió alkotta Fricska Táncegyüttes is színpadra lépett. A brit tehetségkutatón aratott sikerükön túl emlékezhetünk rájuk azon rekordjukkal kapcsolatban is, hogy 2014-ben kettő perc alatt 3937 leütéssel és csapással állítottak fel rekordot – a legmagasabb számot, a másodpercenkénti 41 érvényes leütést-csapást Moussa Ahmed érte el közülük. A látvány- és show-elemekkel tarkított előadás természetesen elnyerte a salgótarjáni közönség tetszését is. Az órák közötti szünetekben rúdakrobatika, függönytánc és karika bemutatót is láthattak az érdeklődők a Chrome Pole Fitness és a Commandarte Társulat jóvoltából.

A Nógrád Megyei Természetbarátok Társasága a Kálvária irányába vezetett túrát a sportnaphoz kapcsolódóan, a Nógrád Megyei Kosárlabda Szövetség pedig a volt főiskola tornatermében bonyolította le a B33-as kosárlabdatornát. Másnap a Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesület aktivizálta magát a társrendezők közül: a besztercei tókerülő futáson és az azt követő országúti kerékpározásba több mint százan kapcsolódtak be.

 

1300 felett a résztvevők száma

Az idei év összesített résztvevői száma 1300 felett alakult – jelezte kérdésünkre Félegyházi Éva főszervező.

Véleményem szerint elégedettek lehetünk ezzel a nagyságrenddel, amit az is alátámaszt, hogy úgy a Salgótarjánból, mind a távolabbról – például Budapestről – érkező közreműködő cégek, kiállítók és edzők irányából is pozitív visszajelzéseink vannak. Mi a szervezőtársaimmal szintén mosolygós és elégedett arcokat láttunk, amivel szintén elégedettek lehetünk, azt gondolom, hogy ez egy sikeres hétvége volt!

– mondta Félegyházi Éva.

 

V. Salgótarjáni Sportos Egészségnap és Gasztro Nap (Fotó: Tarjáni Szabadidősport Klub | Blayer Viktória / Blayer Ádám)
V. Salgótarjáni Sportos Egészségnap és Gasztro Nap (Fotó: Tarjáni Szabadidősport Klub | Blayer Viktória / Blayer Ádám)

 

A megmozgatott hölgyek és urak magas száma mellett fontos eredmény az is, hogy az egészségügyi szűréseken és a fittségi állapotfelméréseken a résztvevők közel negyede, több mint háromszáz fő vett részt. Ez köszönhető a résztvevők tudatosságának úgy, mint a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete áldozatos munkájának is, akik nem csak ezen az eseményen, hanem megannyi más kitelepülésen is folyamatosan végzik a lakosság egészségügyi szűrését.

A szervezők ezúton is kiemelten szeretnének köszönetet mondani a Nemzeti Együttműködési Alap, a Magyar Szabadidősport Szövetség és Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásáért.

 

Így látták az általunk megkérdezett edzők

Antal Miklós (Fit-Ball Funky Style):

Azt kérdezitek, hogy éreztem magam a salgótarjáni Sportos Egészség és Gasztro Napon? Az a válaszom, hogy kivételesen jól!

Egy olyan táncos Fit-Ball órával készültem, amibe a lelkünket is bele kell adni. Engedni, hogy a funky zene a bőrünk alá bújjon és minden tagunkat jól átdolgozza, miközben boldogan “huppogunk” egy óriáslabda tetején. No és a tarjáni hölgyek és egy darab bátor úriember ezt engedték! Mindössze 45 percük volt a résztvevőknek, hogy elsajátítsák a labdás aerob gyakorlatok helyes technikáját, és hogy megtanuljanak egy meglehetősen összetett és hosszú koreográfiát. Mindezt pedig a 10 év körüli gyerekektől a szenior-korúakig mindenki hibátlanul teljesítette.

Ez rendkívül ritka, hiszen már 25 éve tartok hasonló közönségórákat az ország minden részében, így van mivel összehasonlítani az itt élők ügyességi szintjét. Szóval, a 100-as skálán minimum 150-es pontszámot érdemel a csapat minden tagja! Mindenkinek, aki ott volt órámon, ezúton is gratulálok és remélem, valamikor táncolhatunk még így együtt “lasztis módra”!

A szervezőknek pedig külön gratulálok, mivel a nagyszámú résztvevő és a sokféle óra, a több terem ellenére is minden zökkenőmentesen zajlott, így abszolút átadhattuk magunkat a mozgás élvezetének, ez szintén ritkaság számba megy hasonló rendezvények esetén.

 

V. Salgótarjáni Sportos Egészségnap és Gasztro Nap (Fotó: Tarjáni Szabadidősport Klub | Blayer Viktória / Blayer Ádám)
V. Salgótarjáni Sportos Egészségnap és Gasztro Nap (Fotó: Tarjáni Szabadidősport Klub | Blayer Viktória / Blayer Ádám)

 

Rajnai Kinga (Zóna edzés):

Most hallottam először a rendezvényről, de kellemes meglepetés volt látni, hogy ennyi embert megmozgat Salgótarjánban a helyi sportnap! Örülök, hogy egyre több ilyen és hasonló sportrendezvény is megrendezésre kerül az országban, mert ezek az alkalmak nem csak a közösséget kovácsolják össze, hanem az egészségre és mozgásra sarkallják az embereket.

Jó érzés volt látni a Zóna-ruhás sportolni vágyókat, de persze olyan is volt, aki most próbálta először a Zóna edzést. Ezért ezúttal könnyített, “basic” változatokat is mutattam az egyes gyakorlatokra, hogy mindenki élvezze és örömmel nyugtázza a tornát. Végig ügyesen, kitartóan Zónáztak, nagyon hálás vagyok, hogy ilyen sokan részt vettek az órán! Összességében, pozitív hangulatú és szervezésű nap volt, nagyon jól éreztem magam, és remélem, még találkozunk! Köszönök mindent!

 

Varró Gyula (stepperformance):

Most már több mint tíz év alatt, nagyon sok helyen jártam az országban hasonló rendezvényeken és csak azt tudom mondani, mint a korábbi alkalmakkor, hogy nagyon tetszett maga az egész sportnap.

Az általam vezetett órát kisteremben tartottuk, hiszen egy speciális formuláról van szó, melyhez sztepp-padra van szükség minden résztvevőnek. Közel ötven főnek tartottam órát, akik nagyon ügyesek voltak. Ezt azért tudom mondani, mert egy kicsivel könnyebb órával készültem, mint ami lett belőle. Menet közben módosítottam, csavartunk még egyet rajta, mivel bírta a közönségem. Újfent élmény volt részt vennem a programban – remélem, hogy a résztvevőimmel mielőbb újra találkozhatok majd úgy az ország más pontjain, mint Salgótarjánban is!

 

Fotók: Tarjáni Szabadidősport Klub | Blayer Viktória / Blayer Ádám