Sorra vonulnak a szabadtéri tűzesetekhez a megyei tűzoltók

 

Nyolc-nyolc alkalommal vonultak szabad területen történt tűzesethez pénteken és szombaton is a tűzoltók Nógrád megyében. Ezen felül egy kéménytűz és egy téves jelzés történt Nógrád megyében az elmúlt hétvégén.

 

Bátonyterenyére először egy égő fa telefonoszlop miatt riasztották a tűzoltókat pénteken, ehhez a káresethez a Karancs Speciális Mentőszolgálat tagjai vonultak, akik puttonyfecskendővel oltották el a lángokat, majd a vasúttársaság szakembereinek kérésére a telefonoszlopot motoros láncfűrésszel kivágták, hogy a lángok ne terjedhessenek át az elektromos vezetékekre.

Nádastűz hét alkalommal keletkezett a megye területén: Somoskőújfaluban kétszáz négyzetméteren lángolt a nádas, ami veszélyeztette a közeli fatelepet is, azonban a salgótarjáni hivatásos tűzoltók idejében megfékezték a lángokat, így azok nem terjedtek tovább. Ilinyben ötszáz négyzetméteren égett a szárazfű, Nógrádon egy, Sóshartyánban és Mohorán két-két, Bátonyterenyén nyolc, a 21-es főút mentén Mátraverebélynél pedig tíz hektáron lángolt a nádas, a tüzek megfékezésén a salgótarjáni és balassagyarmati hivatásos tűzoltók, valamint a Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Nógrádi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, az Ipoly-völgyi Különleges Mentő, Önkéntes Tűzoltó, Környezet- és Természetvédelmi Egyesület, valamint az Őrhalom és Térsége Polgárőr, Önkéntes Tűzoltó és Katasztrófavédelmi Közhasznú Egyesület tagjai dolgoztak.

 

A tűzoltókat nyolc alkalommal riasztották szabadtéri tűzesethez szombaton. Bátonyterenyére háromszor is vonultak a nap során: egyik helyszínen háromszáz, a másikon hétszáz négyzetméteren, míg a harmadikon egy hektáron égett a szárazfű és a bozótos. A tüzeket a salgótarjáni hivatásos tűzoltók és a Karancs Speciális Mentőszolgálat tagjai oltották el. Nógrádmegyerben kétszer is felcsaptak a lángok szombaton, egyik alkalommal egy, másik alkalommal tíz hektárnyi területen keletkezett nádastűzhöz riasztották a szécsényi hivatásos tűzoltókat, valamint a Karancs Speciális Mentőszolgálat tagjait.

Dejtáron ötszáz négyzetméteren égett az árokpart és a bozótos, Etesen három hektár szárazfű lángolt, Bérre pedig négy hektáron lángokban álló nádashoz vonultak a tűzoltók. Ezeket a tüzeket a berceli hivatásos tűzoltók, a KSM, valamint a héhalmi és érsekvadkerti önkéntes tűzoltók fékezték meg, Etesen pedig három helyi polgárőr is bekapcsolódott az oltási munkálatokba.

Történt szombaton egy kéménytűz is: egy salgótarjáni családi ház különálló kazánházában található kéményben csaptak fel a lángok koraeste. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói eltávolították az égésterméket, majd felhívták a tulajdonos figyelmét, hogy a kazánt csak a helyszíni műszaki felülvizsgálat után lehet újra üzembe helyezni. A lakók elhelyezéséről nem kellett gondoskodni, mert a fűtés más fűtőberendezésről megoldott – tájékoztatta honlapunkat a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 

 

Szabad-e tüzet gyújtani?

A tűzesetek megelőzése és a lakosság biztonsága érdekében a szabadtéri tűzgyújtást minden esetben jogszabályban rögzített előírások és ideiglenes rendeletek szabályozzák, a tűzgyújtás aranyszabálya azonban állandó: csak akkora lángot élesszünk, amekkorát el is tudunk oltani.

A jó idő beköszöntével egymást érik a szabadtéri teendők és programok, ilyenkor országszerte megnő a füstölő avarral, lángoló aljnövényzettel és égő gazzal összefüggő tűzesetek száma, az esetek döntő többségében emberi gondatlanság következtében. Az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzése, illetve a lakosság biztonsága érdekében kiemelten fontos, hogy minden esetben a szabadtéri tűzgyújtást szabályozó rendeletek előírásai szerint járjunk el.

 

Általános érvényű szabály, hogy amennyiben a lángok gyújtását jogszabály vagy rendelet nem tiltja, kizárólag akkora tüzet keltsünk életre, amekkorát el is tudunk oltani. A lángokat egy pillanatra se hagyjuk felügyelet nélkül, és még a tűzgyújtás előtt gondoskodjunk azokról az eszközökről és oltóanyagoktól, amelyekkel a tüzet később elfojthatjuk. Különösen fontos, hogy ne csak a lángokra, de a parázsló részekre is figyeljünk, a hirtelen feltámadó szél ugyanis könnyedén felkaphatja a parazsakat, amely a tűztől akár több tíz méterre is újabb lángokat okozhat.

Ugyanez vonatkozik a kerti sütögetéshez és grillezéshez használt tüzekre is: az efféle tűzgyújtást a jogszabályok és a rendeletek alapesetben nem tiltják, a lángokat azonban ez esetben sem szabad felügyelet nélkül hagyni.

 

A szabadtéri tűzgyújtást szabályozó kormányrendelet értelmében a kerti munkákból – például növényzetvágásból vagy növénytermesztésből – származó elszáradt hulladékot tilos meggyújtani, kivéve, ha ezt külön jogszabály engedélyezi. Ilyen engedélyező rendeletet csak az adott település önkormányzata adhat ki, azonban még ez esetben is kötelező betartani az égetéshez rendeletben megjelölt helyszínt, időpontot és módszert. A külterületi ingatlanokon gyújtott szabadtéri lángokat ráadásul előzetesen jelenteni és engedélyeztetni is kell a tűzvédelmi hatósággal.

Erdőtűzveszélyes időszakokban a vidékfejlesztési miniszter által hatályba léptetett országos szintű, illetve az erdészeti hatóság által kiadott területi szintű tűzgyújtási tilalom minden részletében felülírja a szabadtéri tűzgyújtásra vonatkozó szabályokat, így ilyen tilalom esetén általános jellegű tiltás lép érvénybe. Tüzet gyújtani ilyenkor még a kijelölt tűzrakóhelyeken is tilos.

 

A jogszabályi és a rendeleti tilalom ellenére, illetve az érvényben lévő szabályozástól eltérő vagy hatósági engedélyt nélkülöző tűzgyújtás miatt az önkormányzat, a környezetvédelmi hatóság és a tűzvédelmi hatóság bírságot szabhat ki.

Arról, hogy éppen érvényben van-e tűzgyújtási tilalom Nógrádban, többek között a megyei katasztrófavédelem honlapjának főoldalán lehet tájékozódni.

 

Fotók forrása: Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság