Skuczi Nándor: összesen több mint hatszázmillió forint pályázati támogatás érkezik több nógrádi önkormányzathoz

A Nógrád megyei települések számára a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban elkülönített bő 41 milliárd forintot gyakorlatilag már teljes egészében felosztották a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének döntései nyomán. Most az úgynevezett “maradvány forrásokat” nyitották újra, hat nógrádi pályázat megvalósítása kapott zöld utat, 615 millió forint összértékben – tájékoztatta a 3100.hu-t a megyei közgyűlés elnöke.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban Nógrád megye számára rendelkezésre álló 41,13 milliárd forintos keretből különböző gazdaságélénkítő, az egészségügyi- és szociális alapellátás fejlesztésére irányuló, turisztikai és energetikai projektek valósulhatnak meg, de a keretből finanszíroznak több megyei foglalkoztatási paktumot és egyes alsóbbrendű utak felújítását is. Erre a keretre Nógrád megye bármely települése pályázhat, kivéve Salgótarjánt, a megyei jogú városnak ugyanis a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban “önálló kerete van”, 9,2 milliárd forint összértékben.

Skuczi Nándor tájékoztatása szerint csütörtökön kapták kézhez a hivatalos értesítést nyertes pályázataikról az érintettek. A legjelentősebb összeghez Pásztó és a szomszédos Mátraszőlős önkormányzata jut ebben a körben: 247 millió forintot kapnak ipari területek fejlesztésre. Ugyancsak Pásztó a Zöld város kialakítását megcélzó programjában 190 millió forinthoz jut, az összeget városrehabilitációra, rekreációs területek kialakítására fordíthatják elsősorban Mátrakeresztes és Hasznos városrészekben.

Nógrádmegyer önkormányzata és a balassagyarmati székhelyű Lamenda Alapítvány 113 millió forintot támogatást kap a gyermekintézmények minőségi fejlesztésére, míg Mátranovák a települési közlekedés feltételeinek javítására nyert el 65 millió forintot.

A megyei közgyűlés elnöke hozzátette: jó esélyét látja annak, hogy további “maradvány forrásokból” további megyei beruházásokra, fejlesztésekre nyíljon lehetőség a közeljövőben.

 

Kiemelt fotó: Skuczi Nándor (Fotó: Kelet-Nógrád közéleti magazin | Facebook)