Skuczi Nándor: lokálpatrióta gazdaságpolitikára van szükség

Nógrád Megye Önkormányzata a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos veszélyhelyzet kihirdetésére reagálva három prioritásból álló programcsomagot állított össze a helyi gazdasági szereplők számára – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Skuczi Nándor.

A megyei önkormányzat közgyűlésének elnöke ismertetése szerint arra összpontosítanak, hogyan lehet a lehető legtöbb munkahelyet megtartani, illetve megteremteni. Lokálpatrióta gazdaságpolitikát folytatva szeretnénk mindezt megvalósítani, a munka zajlik, három területet határoztunk meg – jelentette be Skuczi Nándor.

A termelőket a “Vedd a nógrádit!” elnevezésű törekvéssel támogatják, az erőforrások koordinálása a munkahelyek megtartásában segíti a helyi vállalkozásokat, a “Projekt doktor” kezdeményezés pedig az uniós és hazai forrásokból folyamatban lévő megyei projektek megsegítéséről szól.

“Vedd a nógrádit!” jeligével – lokálpatrióta módon – a helyi, belső keresletet kívánják erősíteni. Arra buzdítják a megye lakosságát és közintézményeinek vezetőit, hogy lehetőség szerint a megyében előállított termékeket vásárolják. Ezeknek a vásárlása helyi munkahelyeket tart meg, a nógrádi gazdaságot erősíti, a helyi adóbevételeket növeli – húzta alá Skuczi Nándor. Hozzátette: a helyi termékek előállítói, az érintett helyi kis- és középvállalkozások, agráriumban és élelmiszer-feldolgozóiparban érdekeltek hatékonyabb piacra jutását segítve elindították egy webshop létrehozását, de egy kapcsolódó kommunikációs kampánnyal is megjelennek majd az elkövetkezendő időszakban. A megyei önkormányzat partnere a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat helyi szervezetei, az érdeklődő megyei termelők jelentkezését elsősorban a veddanogradit@nograd.hu e-mail címen várják.

Skuczi Nándor kiemelte: a kormányzat folyamatosan hozza meg a szükséges gazdasági intézkedéseket, mint azt a miniszterelnök jelezte, a jövő héten egy újabb nagy csomag bejelentésére kerül sor. Ezen már bejelentett és bejelentendő intézkedések minél eredményesebb helyi hasznosulása érdekében a nógrádi országgyűlési képviselőkkel, a kormányhivatal foglalkoztatási főosztályával, a regionális vállalkozásfejlesztési alapítvánnyal, a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, a Széchenyi Programiroda helyi kirendeltségével, továbbá a Vállalkozók Országos Szövetsége és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei szervezeteivel indult együttműködés. A szervezetek “információs platformot” létrehozva segítik a megye gazdasági szereplőit annak érdekében, hogy minden rendelkezésre álló támogatási lehetőséget kihasználhassanak a munkahelyek megőrzése érdekében.

A 3100.hu kérdésére Skuczi Nándor elmondta: a kormányzati döntéseken felül további, konkrét pénzügyi segítségnyújtás a nógrádi vállalkozások irányába a koordinációs tevékenység részeként valósulhat meg. Megyei példaként ismertette: továbbra is elérhetőek kedvezményes beruházási, vagy forgóeszköz-hitelek és a foglalkoztatási paktumokban is van még olyan forrás, mely munkahely-teremtésre – és a jelenlegi helyzetben szintén fontos munkahely-megtartásra – fordítható. Egy másik kérdésre válaszolva a megyei közgyűlés elnöke elmondta: nem egyeztetett, de a kormányzati törekvésekkel szinergiában álló programokról van szó, a nógrádi intézkedésekről és azok tapasztalatairól tájékoztatni fogják a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségét is.

A “Projektdoktor” programban szakemberek fogadják a folyamatban lévő uniós és hazai forrásokból megvalósuló projektek vezénylőinek felmerülő kérdéseit. Tanácsadás és segítségnyújtás mellett, ha valamely területen akut probléma merül fel, akkor a megyei önkormányzat javaslatot tesz a hatáskörrel rendelkező irányító hatóság, minisztérium vagy miniszter felé a probléma egységes megoldására. A projektek megsegítésével kapcsolatban Skuczi Nándor úgy fogalmazott: elemi érdekünk, hogy minden egyes futó program, fejlesztés, beruházás megfelelő eredménnyel záruljon.

 

3100.hu Fotó: Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke szerdai sajtótájékoztatóján