Sikerrel zárult a Csemete CsaNa Alapítvány energiatudatos szemléletformáló programja

A megújuló energiaforrások fogalma napjainkban egyre ismertebbé válik, azonban a nagy szavak mögött a lakosság ismerete a mindennapi reális hasznosítási lehetőségekről még mindig csekély. A mindennapi ember a növekvő elszegényedés, munkanélküliség és a gazdasági válságok közepette nem érzi, hogyan cselekedhetne környezettudatosabban, mit jelent ez az egyén szintjén.

A Csemete CsaNa Alapítvány energiatudatos szemléletformáló programjának fontos célja a helyben élők megismertetése az éghajlatváltozás problémájával, az energiafelhasználással kapcsolatos tájékozottság növelése, az energiafelhasználás összetételének megváltoztatása és a környezettudatos fogyasztói szemlélet kialakítása, elsősorban az óvodáskorúak és családjaik körében.

Fontos, hogy érezzük, az energiatudatos viselkedés nem valamiféle “úri huncutság”, sokszor nem pénz kérdése.

A program az erre legfogékonyabb korosztályt, az óvodáskorú gyermekeket célozta meg, rajtuk keresztül pedig közös programokkal elérték a szülőket, nagyszülőket is.

A projekt az “Szemléletformálási programok” című, KEHOP-5.4.1-16 számú pályázati felhívás keretében valósult meg. A rendelkezésre bocsátott 4 998 520 forint támogatást az Európai Unió Kohéziós Alapja és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosította. Az Európai Unió támogatásával megvalósult projektről bővebben a csemete-csana-alapitvany.hu honlapon, továbbá cikksorozatunkban olvashatnak.

A projekt keretében az Alapítvány hat alkalommal szervezett előadást a megújuló energiaforrások témakörében, 2019 és 2020 őszén pedig öt családi napot rendezett, melyen játékosan megközelítve próbálta az energiatudatos eszközök, szolgáltatások használatát népszerűsíteni.

Három helyi óvodában szerveztek a gyakorlatban is hasznosítható ismeretek átadására alkalmas szakköröket, az itt megszerzett tudást a kicsik az “Energiatudatos óvodás” verseny keretében is kamatoztathatták. 2020 nyarán a megújuló energiák témahét keretében óvodások, iskolások szintén játékos foglalkozások keretében szerezhettek új ismereteket. A kezdeményezés saját közösségi oldalt kapott, emellett pedig az Alapítvány honlapjának fejlesztése is megvalósult. A 2019 májusában indult és idén februárban véget érő projektről további információ a Csemete CsaNa Alapítvány honlapján található.

 

Kiemelt grafikánk a projekt logója.