Sikeresen zárult a digitális szemléletformálásra irányuló projekt Kelet-Nógrádban

Az internetet egyre többen használják nap, mint nap, a digitális világ belátható időn belül megkerülhetetlenül az életünk része lesz. Egyes lakossági támogatások csak online ügyfélkapun keresztül igényelhetők, bizonyos orvosi rendelésekre való bejelentkezés már csak online lehetséges, számos munkalehetőséget pedig csak interneten hirdetnek meg. A teljes élet megéléséhez tehát manapság már informatikai ismeretek is kellenek, a digitális készségeink fejlesztése ezért minden életkorban elsődleges fontosságú.

A somoskőújfalui székhelyű Csemete CsaNa Alapítvány digitális szemléletformáló programjának célja az volt, hogy erősítse a digitális készségekkel nem, vagy nem kellő szinten rendelkezők digitális világ iránti nyitottságát, ösztönözze a modern, okos eszközök használatát, a meglévő IT szolgáltatások nagyobb kihasználását. Ehhez 18 hónap alatt 19 rendezvényt és egy összetett médiakampányt valósítottak meg.

A projekt az “Online kormányzati, közigazgatási és e-egészségügyi szolgáltatások terjedésének és a digitális jólét megteremtésének elősegítése országos, illetve helyi civil és szakmai szervezetek támogatásával” című, GINOP-3.3.3-17 számú pályázati felhívás keretében valósult meg. A rendelkezésre bocsátott 17 494 830 forint támogatást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosította. Az Európai Unió támogatásával megvalósult projektről bővebben a csemete-csana-alapitvany.hu honlapon, továbbá cikksorozatunkban olvashatnak.

Az Alapítvány 2014-ben, tenni akaró fiatalok kis csoportja nyomására, elsősorban a helyi, palóc területeken élők életminőségének, élethelyzetének javítása céljából jött létre.

A szervezet az elmúlt évek során számos szemléletformáló, kompetenciaépítő, a gyermekek testi és szellemi, lelki fejlődését elősegítő program megvalósításán fáradozott.

A digitális szemléletformáló program keretében hat alkalommal szerveztek előadást az okos eszközök és a mesterséges intelligencia társadalmi és személyes hatásáról, a közösségi kommunikációs lehetőségekről, valamint az elektronikus ügyintézésről. Tíz alkalommal helyi szervezetek rendezvényeit látogatták meg, ahol információs standot állítottak fel. 2020 őszén három digitális családi napot is rendeztek, melyen játékosan megközelítve próbálták a digitális eszközök, szolgáltatások használatát népszerűsíteni. A kezdeményezés saját Facebook oldalt kapott, emellett az Alapítvány honlapjának fejlesztése is megvalósult. A projekt 2019 júliusában indult és 2020 decemberében zárult.

Kiemelt fotónk illusztráció! (Pixabay)