Sikeres összefogást jelképeznek a Báthory téren ültetett facsemeték

Zárul a Foglalkoztatási együttműködés Salgótarjánban elnevezésű projekt, melynek köszönhetően több mint ötszázan tudtak elhelyezkedni, vagy vállalkozóvá válni az elmúlt években. A foglalkoztatási paktum célcsoportjai a hátrányos helyzetű álláskeresők, a gazdaságilag inaktívak, illetve a közfoglalkoztatottak voltak.

Négy év alatt több mint félezer főt vontak be a programba – közülük 486-an támogatással, 30-an pedig támogatás biztosítása nélkül tudtak munkába állni. Kétharmaduk immáron fél éven túli munkaviszonyt tud felmutatni.

A paktum eredményeit pénteken értékelik majd részletesen egy zárórendezvény keretében, de a megvalósítók szerint példaértékű együttműködésnek már szerdán időtálló emléket állítottak: facsemetéket ültettek a paktumhoz csatlakozott szervezetek a Báthory téren, ahol egy emléktáblát is elhelyeztek.

A Nógrád Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott az eseményen kiemelte: a paktum kiváló példája volt annak, amikor állami, önkormányzati és társadalmi szervezetek fognak össze és végeznek olyan tevékenységet, mely az együttműködés minden résztvevőjének előnyös. Szabó Sándor sikeresnek ítélte a programot, kiemelve, hogy bár annak utolsó szakaszára a koronavírus járvány jelentős hatással volt, ennek ellenére is eredményes tevékenységet mutatnak az elért számok.

Salgótarján polgármestere örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a paktum segítségével a város számos civil szervezete és cége ismerte meg egymás tevékenységét. Fekete Zsolt kiemelte: a város munkaerőpiaci helyzetének javulását mutatja véleménye szerint az is, hogy a paktumot lebonyolító Salgótarján Foglalkoztatási Nonprofit Kft.-nél korábban 1300-1400 közfoglalkoztatott dolgozott, mostanság viszont “segédmunkára is elég nehezen tudnak összefogni hadrafogható munkaerőt”. A polgármester szerint lényegében akik ma Salgótarjánban munkanélküliek, a legtöbben egészségügyi problémák miatt nem tudnak dolgozni.

A helyi munkaerőpiaci kereslet és kínálat összehangolására hivatott paktum eredményeiről a pénteki zárórendezvényt követően bővebben is beszámolunk majd.

 

3100.hu Fotók: Sikeres összefogást jelképeznek a Báthory téren ültetett facsemeték