Sérült fiatalok és szüleik munkavállalási lehetőségeit vitatták meg Salgótarjánban

A Flóra Egyesület programján a sérült gyermekek és az őket nevelő szülők munkavállalási nehézségeiről és lehetőségeiről tartottak kerekasztal beszélgetést a salgótarjáni Szent József rendházban.

A rendezvényen – a szép számmal megjelent – érintett szülők némi segítséget kaptak a jelenleg kilátástalan helyzetük megoldására. Varga Ágnes, az egyesület elnöke szerint a legnagyobb probléma az, hogy a sérült gyermeket nevelő szülők munkavállalási lehetőségei nagyon behatároltak Salgótarjánban és környékén. Hozzátette ugyanakkor, hogy nagyon sok meghívott vendégük volt a témában, így a helyi hivatalok munkatársai, valamint Salgótarján vezetése is, a résztvevőkön pedig az együttérzés és a segítő szándék érződött.

Egész Magyarországon, de Salgótarjánban és környékén különösen nagy gondot okoz a sajátos nevelési igényű gyermekeket nevelő családoknál a szülőknek a megfelelő munkahely megtalálása, hiszen sérült csemetéjüket akár a nap 24 órájában el kell látniuk.

A végzettségem könyvelő, akkor végeztem a mérlegképes tanfolyamot, amikor megszületett a kisfiam. Nem tudom neki azt mondani, hogy kisfiam, vedd ki az ételt a hűtőből és melegítsd meg magadnak, vagy menjél le játszani a többi gyerekkel, hiszen őt mindenhova vinni kell, csak ránk számíthat – mondta elcsukló hangon a 15 éves autista fiának a legjobbat akaró édesanya, Kaffka Szilvia.

Háromné Hídvégi Andrea hozzászólásában elmondta: kettő gyermekük van, egyikőjük egy 15 éves Down-szindrómás kamasz, akivel ha bármilyen képzésre szeretnének elmenni, az sajnos általában nem illeszkedik az időbeosztásukhoz.

 

Felmérik a problémákat

Egy célzott projekt részeként kiderült, hogy Nógrád megyében egyértelműen nehézséget okoz a sérült fiatalok napközbeni elhelyezése és az iskolarendszerből való kikerülésük utáni időszak. A foglalkoztatás rugalmatlansága, valamint a fogyatékos gyermeket nevelő szülők munkavállalási nehézségei égető terhet jelentenek a családoknak. A beszélgetésen a salgótarjáni Illyés Gyuláné Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola növendékeinek szülei, valamint a többségi általános iskolából integrált sajátos nevelési igényű tanulók szülei vártak megoldást problémáik enyhítésére.

Ha tetszik, ha nem, az első számú probléma a finanszírozás. Bocsánat, hogy ezt mondom, de mivel pénz sincs hozzárendelve, nem Salgótarján Megyei Jogú Város feladata, hogy milyen napközbeni és szálláshelyet biztosító otthonokat hozunk létre. Azt gondolom, hogy a helyi Munkaügyi Központ munkatársai is minden problémát megoldanak majd, ha meglesz hozzá a törvényes háttér – mondta Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere.

Valenta Linda, a Salgótarján Foglalkoztatási Nonprofit Kft. irodavezetője kiemelte: érzékenyíteni kell a munkáltatókat, meg kell nekik mutatni, hogy mi a való élet és az érintett szülőknek milyen problémáik vannak. Megteremtik a lehetőségét annak, hogy a sérült fiatalok és szüleik egyáltalán találkozni tudjanak a munkáltatókkal és át tudják beszélni velük a gondjaikat – tette hozzá.

Az eseményt a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. támogatásával szervezte meg a Flóra Egyesület, amelynek köszönhetően remélhetőleg a kétségbeesett szülők és gyermekeik hamarosan, valamelyest közelebb kerülhetnek a munka világához.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: MTI/Komka Péter)