“Legyenek büszkék arra, amit elvégeztek, és várják el másoktól is, hogy tisztelettel tekintsenek Önökre!”

Az egészségügyi dolgozókat ünnepelték szerdán délelőtt a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban Semmelweis-nap alkalmából. Az ünnepségen megköszönték az orvosok, ápolók, asszisztensek és más egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját, akik közül sokan elismerésben is részesültek.

Dr. Szabó Géza, a kórház főigazgató főorvosa köszöntőjében Semmelweis Ignác munkásságáról emlékezett meg, aki felfedezésével számos kismama életet mentette meg, és aki máig meghatározó alakja az orvostudománynak. Dr. Szabó Géza kifejtette: a Semmelweist is jellemző innovatív szemléletre, következetességre, a tudatos, egyben áldozatos szerepvállalásra napjainkban minden eddiginél nagyobb szükség van az egészségügyben.

A kórház főigazgatója hangsúlyozta, hogy a krízishelyzet, valamint az ezzel járó feladatrobbanás egy életre beírta magát az ellátók lelkébe, annak minden gyötrelmével és sikerével együtt. A koronavírus-járvány kapcsán Markusovszky Lajos, a modern magyar egészségügyi oktatás egyik megszervezőjének szavait idézte, mely szerint “Csak betegágy mellett készülhetnek betegágyhoz. A betegség maga fogja őket oktatni, s nem csak a betegséget magyarázó tanár.” Dr. Szabó Géza szerint Markusovszky gondolatai örökérvényűek, ám a járvány alatt különösen fontosak.

Köszönöm valamennyiük áldozatos munkáját! Ünnepeljék magukat és egymást: legyenek büszkék arra, amit elvégeztek, és várják el másoktól is, hogy tisztelettel tekintsenek Önökre! – hangsúlyozta Dr. Szabó Géza.

Fekete Zsolt beszédében felidézte: rendkívüli és rendhagyó év áll mögöttünk, a pandémia idején pedig az egészségügyi dolgozókra hárult a legnagyobb teher, hiszen a járvány nem csak szakmailag, de lelkileg is kihívást jelentett számukra. Az elmúlt hónapok azonban igazolták, hogy a nem mindennapi, nehézségekkel teli időszakokban is helyt tudnak állni. A megyeszékhely polgármestere kiemelte továbbá: bízik benne, hogy a különböző, egészségügyet érintő fejlesztésekkel tovább szolgálhatják a város lakosságát, és segíthetik az egészségügyben dolgozókat hivatásuk magas színvonalú ellátásában.

Az ünnepségen jelent volt Skuczi Nándor is, aki köszöntőjében kifejtette: valamennyiünknek gyötrelmes volt az elmúlt időszak, sokakat nagy veszteségek értek. A Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke személyes élményei, illetve a számszerű adatok alapján úgy véli, Nógrád megye egészségügyi ellátórendszere, illetve annak minden dolgozója kiválóan helyt állt az elmúlt másfél évben.

Munkájuknak köszönhetően egy biztonságos országban, derűlátó emberekkel, egy emelkedő nemzet ünnepe lehet az egész idei nyár – fogalmazott Skuczi Nándor.

 

Számos dolgozót díjaztak

Július elseje, Semmelweis Nap alkalmából a Szent Lázár Megyei Kórház, illetve Salgótarján önkormányzata számos egészségügyi dolgozót jutalmazott. Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata Salgótarján Emlékérmet adományozott Dr. Barrakné Dr. Herczeg Évának, aki 1989-től az 5. számú házi gyermekorvosi körzet gyermekorvosa, és aki több évtizedes, odaadó munkája után idén decemberben nyugdíjba vonul. Ugyancsak Salgótarján Emlékérmet vehetett át Vargáné Dr. Zeke Annamária, a 10. számú felnőtt háziorvosi körzet háziorvosa, aki közel 40 éve szolgálja a várost, továbbá Tácsikné Szűcs Ágnes, aki 2005 óta dolgozik Vargáné Dr. Zeke Annamária mellett, pályafutása azonban ugyancsak több évtizedes múltra tekint vissza. Salgótarján Emlékérmet adományoztak Májer Sándornénak is, aki 2010-től a 14-es számú felnőtt háziorvosi körzetben látja el az asszisztensi feladatokat, már nyugdíjasként, emellett pedig több mint 20 éve a háziorvosi ügyelet vezető asszisztense.

Színházi élménnyel hálálják meg a járvány ellen küzdők munkáját

Ünnepi műsor mellett ajándékot is vitt a Zenthe Ferenc Színház a salgótarjáni kórház dolgozóinak Semmelweis-napon: az intézmény dolgozói közül akár nyolcszázan is ingyenesen tekinthetik meg a Zenthe Nyár rendezvénysorozat négy előadásának egyikét.

Dr. Szabó Géza főigazgató a Szent Lázár Megyei Kórház nevében ugyancsak számos előléptetést, szakmai díjat és elismerést adott át az intézmény dolgozóinak. Főorvossá lépett elő június elsején Dr. Szúnyogh Norbert, a Szülészet-nőgyógyászati osztály adjunktusa, aki 2011-es szakvizsgája óta a betegek érdekeit szem előtt tartva, magas színvonalon végzi munkáját. Július elsején főorvossá lép elő Dr. Demeter Zoltán, a Radiológiai osztály adjunktusa, aki 2015 óta magas szintű tudásával járul hozzá a páciensek betegségeinek képi diagnosztikájához. Ugyancsak főorvossá lép elő Dr. Tóth Csilla, a Radiológiai osztály adjunktusa, aki a radiológia valamennyi modalitásának használatát magas szinten sajátította el, nyugodt, derűs természetével pedig nagyban hozzájárul az osztály jó légkörének biztosításához.

A kórház döntése alapján idén azok az osztályvezetők részesültek Főigazgatói Dicséretben, akikre a legnagyobb teher hárult a koronavírusos és a fertőzésgyanús betegek ellátása során. Főigazgatói Dicséretet kapott Dr. Kadlót Péter, a Reumatológiai osztály osztályvezető főorvosa; Dr. Tóth Károly, a Szemészeti osztály osztályvezető főorvosa; Dr. Lászlók Iván, a Sürgősségi betegellátó osztály osztályvezető főorvosa; valamint Dr. Tran Ngoc Minh, az Intenzív osztály osztályvezető főorvosa.

A Szent Lázár Megyei Kórház Kiváló ápolója címet idén Losoncziné Farkas Erika, a Reumatológiai osztály főnővére kapta, aki egyben a covid-osztály főnővére is volt. Dr. Noskó Károly Emlékdíjat vehetett át Dr. Szijjártó Máté, a Traumatológiai-ortopédiai osztály szakorvosa, illetve Kosik Arnold, a Központi műtő műtéti szakasszisztense.

A Szent Lázár Megyei Kórházért elismerő oklevél kitüntetéssel idén azokat a kollégákat díjazták, akik a vállukon vitték a covid-ellátást, annak fizikai és lelki terheivel együtt, illetve akik az oltóponton álltak helyt, minden hétvégén, és akár késő estig is. Elismerő oklevelet idén több mint 40 dolgozó vehetett át, köztük orvosok, nővérek, ápolók, asszisztensek, gyógytornászok, szülésznők, adminisztrátorok és technikai dolgozók is. Posztumusz részesült a kitüntetésben Majoros Sándor, aki a 2019-es év végén csatlakozott a kórházhoz, hogy szakértelmével segítse a Modern Városok Program keretében jelenleg is zajló beruházást.

Az eseményen a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Elismerő Oklevelét Gál Enikő, a Sürgősségi betegellátó osztály főnővére vehette át Kalcsó Péternétől, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Nógrád Megyei Területi Elnökétől.

Erőt és reményt szeretnének adni közös táncukkal a salgótarjáni kórház dolgozói

Egymásnak és a város lakosságának is erőt és reményt szeretnének adni közös táncukkal a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház munkatársai, sok más közösséghez hasonlóan ezért csatlakoztak ők is a Jerusalema “kihíváshoz”. Az intézmény munkatársai a kórház különböző részein, így folyosóin, osztályain, aulájában, udvarán, illetve a megyeszékhely főterén és Somoskő váránál is eltáncolták a zeneszámra készített koreográfiát.

 

3100.hu Fotó: A 2021-es Semmelweis-napi díjazottak és a díjátadók a rendelőintézet épületében