Segítenek, és nemcsak adventkor

Idén is megvendégelte egy tál meleg ételre a rászorulókat a Szent Lázár Lovagrend salgótarjáni szervezete. A jótékonysági akción közel 800 adag gulyást osztottak szét, bárki kaphatott, aki múlt héten csütörtökön meglátogatta a szervezet Erzsébet téren felállított sátrát. Az életosztást Salgótarján és Nógrád megye önkormányzatai mellett magánszemélyek és vállalkozók is segítették.

A Szent Lázár Lovagrend salgótarjáni tagjai 23 éve rendezik meg az “Egy tál meleg étel” nevet viselő jótékonysági akciót. Ugyanilyen múltra tekint vissza a hátrányos helyzetű gyermekek zenés karácsonyi műsorral egybekötött megajándékozása is. Múlt hétfőn 540 kisgyermek tapsolt boldogan a József Attila Művelődési Központban a Jakubovics Judit által összeállított gyermekműsornak, illetve kapott ajándékot a színpadon felállított nagy karácsonyfa alól.

Az adakozás azonban nem korlátozódik az adventi időszakra. A szervezetet 1996 óta vezető Sipos Ákosné elmondta: az adománygyűjtés és az adományosztás egész évben folyamatos náluk, amellyel a szegények, a hajléktalanok, a hátrányos helyzetű gyermekek, valamint a fogyatékkal élők mindennapjait szeretnék jobbá tenni. Ahogy azt Sipos Ákosné kérdésünkre elmondta, sajnos azt tapasztalják, hogy egyre több a rászoruló térségünkben. Érezhetően nő a középrétegből lecsúszók, a magányos, beteg idős emberek és a nélkülöző családok aránya.

Zsákszámra viszik a Meredek úti központunkból a ruhát a családanyák, akik olykor a karácsonyfa alá is adományból szerzett ajándékot tudnak csak tenni gyermekeiknek. Mi egész évben gyűjtjük a felajánlásokat, így ha valaki betér hozzánk és segítséget kér, rendelkezésre állunk – húzta alá.

Arról, hogy honnan jutnak adományokhoz, elmondta: a salgótarjáni lovagrend osztrák testvérszervezete havonta küld nagyobb mennyiségű adományt, de a lakossági felajánlások is jelentősek. Sokszor a kórház eszközparkját segítik, de rendszeresen adakoznak az anyaotthonokba, hajléktalanszállókba, gyermekotthonokba, óvodákba és iskolákba, valamint szociális otthonokba is.

 

Az osztrák Albert Schweizer Társaság sokadik alkalommal hozott adományokat Salgótarjánba. A fotón az adományozók képviselői, továbbá jobb oldalt Sipos Ákosné, a Szent Lázár Lovagrend salgótarjáni szervezetének vezetője (Fotó: Österreichische Albert Schweitzer Gesellschaft | Facebook)