Salgótarjáni színházi rendezőnek ítélte a legígéretesebb pályakezdő díjat a kritikusok céhe

A Radnóti Színház 10 című előadása nyerte el a legjobb előadás díját, Pogány Judit életműdíjat kapott a Színházi Kritikusok Céhe vasárnap este rendezett gáláján. A céh posztumusz különdíjjal tisztelgett a nemrég elhunyt Radnai Annamária dramaturgi és fordítói munkássága előtt – közölték a szervezők az MTI-vel.

A színházi kritikusok 1979 óta minden évben díjakkal jutalmazzák az elmúlt színházi szezon legjobb teljesítményeit. Az idén 40. alkalommal megrendezett gálán, amelyet a Katona József Színházban tartottak, az életműdíj mellett 15 kategóriában adták át a 2018/2019-es színházi évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő díjakat.

A legígéretesebb pályakezdőnek járó díjat – a már korábban három személyre szűkített jelölti körből – Tarnóczi Jakabnak ítélték oda a színikritikusok.

A salgótarjáni színházi rendező nevéhez már tanulmányai alatt (és előtt) is számos bemutató kötődött a fővárosban és vidéken. A nógrádi megyeszékhelyen még főiskolai tanulmányai előtt rendezte az Antigonét; aztán már mint salgótarjáni ösztöndíjas vitte színre 2016-ban a Zenthe Ferenc Színházban Katajevtől a kör négyszögesítése című darabot; Heinrich von Kleist egyfelvonásosát, Az eltört korsót tavaly tavasszal mutatták be rendezésében; a legfrissebb premierre pedig éppen múlt pénteken került sor, Shakespeare nagy klasszikusát, a Vízkereszt, vagy amit akartok című darabot állította színpadra.

Salgótarjánban pénteken, szombaton és vasárnap este is megtekinthette a felnőtt bérletes és szólójegyes közönség a darabot, a hétvége során összesen 900 néző látta a modern köntösbe öltöztetett nagy klasszikust. Hétfőn a középiskolás színházbérlet részeként tekintették meg a darabot a salgótarjáni és környékbeli fiatalok, a két előadáson összesen közel 1000 diák. Tarnóczi Jakab legújabb rendezését decemberben láthatja újra a közönség, a budapesti Szkéné Színházban.

 

MTI nyomán / Kiemelt fotó: Tarnóczi Jakab (Fotó: Zenthe Ferenc Színház)